Vänsterpartiet kommer att utnyttja sin tidigare vikta dag under Almedalsveckan, 1 juli, med gängse presskonferens, partiledartal och underhållning. Fast från partiledaren Jonas Sjöstedts sommarstuga i Umeå.

Dagen inleds, som sig bör, med en pressträff klockan 10 där partiledaren Jonas Sjöstedt från sin veranda ska presenterar en Almedalsnyhet (politiker brukar lova typiskt cirka 1 miljard till någon reform).

Programmet, som Vänsterpartiet kallar ”Jonas veranda”, fortsätter klockan 18 med ”Snack med Sjöstedt – Almedalenspecial”, som är en förinspelade talkshow med gästerna Anneli Jordahl, författare, Balsam Karam, författare och bibliotekarie samt Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé. Klockan 18.45 blir det underhållning med bandet Ruby Hive och sångerskan Christina Eriksson.

Klockan 19 hålls, som sig bör, ett partiledartal.

– Vi försöker göra en heldag, säger Åsa Mattsson, programansvarig på Vänsterpartiet.

Varför viktigt att hålla Almedalstraditionen i gång?
Vi tycker att det är viktigt att vara synliga. Vi älskar inte Almedalen per se och har en del synpunkter på den, vilket kommer att framgå av vår talk show. Men vi använder intresset som ändå finns för Almedalsveckan och gör ett eget program.

Det är mycket fokus på Jonas Sjöstedt, skulle inte ni byta partiledare?
  – Han är kvar. Jonas är en fantastisk partiledare. Han har suttit sedan 2012 och ses extra mycket i pandemitiderna och har i det närmaste fått lite landsfaderkvalitéer. Unga människor tycket om både hans politik och hans person. Vi har jobbat mycket med hans framtoning, han har också utvecklat kvalitéer som programledare och kan till skillnad från andra partiledare göra tv. Han är värsta Skavlan.

Det låter lite som han kanske ska sitta kvar?
 – Han kommer att avgå vid vår framflyttade kongress. Alla är barn i brön när det gäller att inta partiledarrollen men det kommer att bli bra. Vi kommer att jobba hårt med att bygga upp den nya personen också. Hur det går till, har vi som parti lärt oss.

Kongressen är tänkt att hållas 29 oktober – 1 november. Ledamoten Nooshi Dadgostar är när detta skrivs den tydligaste kandidaten till ny partiledare för Vänsterpartiet.