INNOVATIVAST I ALMEDALEN. Sofie Lindblom, tidigare global innovationschef på Spotify, i dag egen entreprenör är också med i juryn för Dagens Opinions utmärkelse Innovativast i Almedalen. Här ger hon sina tankar om juryarbetet.

Vad ser du för möjligheter med en inställd Almedalsvecka?
Det är synd att man väljer att kommunicera det som just ’inställt’ istället för att hitta alternativa former för denna unika plattform för gränsöverskridande samtal, samarbeten och debatter. Om något har vi bevisat senaste månaderna att det går att göra mycket utan att vara på plats tillsammans fysiskt. Möjligheterna ligger nog just hos de organisationer och individer som väljer att se det på detta sätt. Vissa aspekter kommer inte att gå att ersätta men andra kanske till och med går att göra bättre?

Sofie Lindblom lägger till:

– Jag tänker till exempel på möjligheten att bjuda in en bredare publik, det är trångt i Visby den veckan och dyrt att ta sig dit, skapa mer interaktiva format, traditionellt deltar ett fåtal aktivt medan majoriteten passivt lyssnar eller addera ett mer internationellt/globalt perspektiv (de flesta event är på svenska med majoritet svenska gäster).

Vad hoppas du på för innovativa idéer kring inställda Almedalen 2020?
– Jag hoppas vi ser mindre snack och mer verkstad. Samtalet är otroligt viktigt men att det leder till något är hela poängen. Möjligheten att inkludera, interagera och skapa tillsammans digitalt är faktiskt i mångt och mycket lättare eftersom vi alla har ett tangentbord framför oss. Detta har jag önskat från Almedalen som plattform i många år, men just detta år känns det mer relevant och viktigt än någonsin med tanke på hur de senaste månaderna helt ritat om kartan för individer, organisationer och samhället i stort. Möjligheten, benägenheten och förmågan att innovera sägs vara som störst i en kris. Jag hoppas se modiga företag och individer som tar till vara på det.

Hur ser det ut hittills vad gäller nya idéer kring Almedalsveckan?
– Än så länge har jag mest sett mer traditionella Almedalen-format fast i digital form. Vilket så klart är bra men det kan inte riktigt klassas som innovativt. Håller tummarna att vi ser fler som vågar sig ut på otestad mark.

 


mer om Innovativast i Almedalen
Sedan 2015 har Innovativast i Almedalen delats ut. Så kommer att ske även i år, trots att den fysiska och formella upplagan av Almedalsveckan är inställd.

Juryn tror dock att just detta är en grogrund för innovation och därför delas inte bara priset ut, utan utmärkelsen får även två nya kategorier: Almedalshjälten och Almedalens innovativaste innehåll.

nominera och kommunicera här: innovativast@dagensopinion.se

kriterier
* Innovativast i Almedalen – till den aktör som varit innovativast under Almedalsveckan 2020

* Almedalshjälten – för en särskild insats för Almedalsveckan

* Almedalens innovativaste innehåll – till den aktör som har vågat tänka mest nytt kring sitt innehåll och kommit igenom bruset

jury
Rolf van den Brink, chefredaktör Dagens Opinion

Karin Bäcklund, oberoende rådgivare

Beata Wickbom, digital strateg

Sofie Lindblom, innovatör & entreprenör

Mattias Rådström, oberoende rådgivare