INNOVATIVAST I ALMEDALEN. Beata Wickbom inledde året med att bli utsedd till Årets moderator, och uppdragen trillade, in men nu är allt avbokat och hon sadlar om till producent & programledare för digitala möten och workshops. Förstås är hon med i juryn för Innovativast i Almedalen och hon har rätt blandade förväntningar inför veckan som skulle vara i full gång nu.

Vad ser du för möjligheter med en inställd Almedalsvecka?
 – Jag ser väl inte att den är helt inställd eftersom många aktörer på olika sätt skapar digitala samtal och debatter i sann ’Almedalsanda’, alltså en blandning av röster från olika delar av offentlig sektor, politik och näringsliv. Fortfarande tycker jag att det är tråkigt att Region Gotland inte kunde koordinera de digitala initiativ som sker. Regionen hade även kunnat ordna digitala partiledartal, som ju lägger fonden för veckan, och hållit sin programkatalog öppen. Det jobbade jag och Prime hårt för. Nu marknadsför enskilda aktörer sina evenemang separat och det är svårt att få både en överblick och en gemensam debatt.

Beata Wickbom lägger till:

– Den stora möjligheten med digitala diskussioner är möjligheten att inkludera många fler deltagare, inte bara de som har råd att komma fysiskt till Visby. Det är även lättare och billigare för de som vill ordna ett event att jobba digitalt. Att skapa en större inkludering och delaktighet har varit en utmaning för Almedalsveckan under flera år, så årets digitala kvaliteter hoppas jag förstärker fysiska Almedalen framöver.

Vad hoppas du på för innovativa idéer kring inställda Almedalen 2020?
 – Jag hoppas på initiativ som ger en bredare dialog och släpper in nya röster och att man använder med interaktiva verktyg. I Almedalen är det fortfarande några få som bli inbjudna till dialog, det är mycket sändning med tre gubbar vid ett ståbord.

Hur ser det ut hittills vad gäller nya idéer kring Almedalsveckan?
 – Det är inte så innovativt. Kanske tycker jag Jonas Sjöstedts veranda är kul. Om vi inte kan åka till Almedalen kan vi åka till Jonas, det tycker jag är folkligt på ett bra sätt. Sedan finns det många andra initiativ som har fin kvalitet. Men det hade vari bra om det hade funnits ett gemensamt tema, så att alla aktörer hade kunnat bidra till den dialogen, säger Beata Wickbom, och lägger till:

– Jag har heller inte sett så många sociala initiativ där vi kan titta på något tillsammans och ha eftersnack med de andra deltagarna. Det saknar jag.

 


mer om Innovativast i Almedalen
Sedan 2015 har Innovativast i Almedalen delats ut. Så kommer att ske även i år, trots att den fysiska och formella upplagan av Almedalsveckan är inställd.

Juryn tror dock att just detta är en grogrund för innovation och därför delas inte bara priset ut, utan utmärkelsen får även två nya kategorier: Almedalshjälten och Almedalens innovativaste innehåll.

nominera och kommunicera här: innovativast@dagensopinion.se

kriterier

* Innovativast i Almedalen – till den aktör som varit innovativast under Almedalsveckan 2020

* Almedalshjälten – för en särskild insats för Almedalsveckan

* Almedalens innovativaste innehåll – till den aktör som har vågat tänka mest nytt kring sitt innehåll och kommit igenom bruset

 

jury
Rolf van den Brink, chefredaktör Dagens Opinion

Karin Bäcklund, oberoende rådgivare

Beata Wickbom, digital strateg

Sofie Lindblom, innovatör & entreprenör

Mattias Rådström, oberoende rådgivare