INNOVATIVAST I ALMEDALEN. Mattias Rådström, fristående konsult och ledamot i juryn för Innovativast i Almedalen, undrar varför inte någon av de stora tv-kanalerna tog chansen att leda samtalen under årens inställda Almedalsveckan.

– SVT hade alla möjligheter att ta över Almedalsveckan i år. De kunde ha sänt partiledartal, utfrågningar, bidra med spetsiga expertanalyser, ha pigga panelsamtal med intressanta personer. De har kapaciteten, publiken, tekniken, programledarna, allt. Obegripligt för mig att de inte tog den chansen. Eller varför gör inte TV4 det? säger Mattias Rådström.

Som jurymedlem i Innovativast i Almedalen hade han hoppats på fler innovativa tilltag inför Almedalsveckan.

– Istället för Almedalsvecka erbjuds vi nu en hel del live-streamade webinarier. Många är proffsigt genomförda andra lite mindre, men jag vet inte om det är så värst innovativt och nytänkande? Det är mest en studio, en kamera, en utfrågare och ett par gäster. När Almedalsveckan ställdes in förväntade jag mig kanske lite mer nytänkande. Eller kommer det i nästa vecka?

Mattias Rådström funderar nu på om Almedalsveckan kanske inte går att genomföra utan närvaro i Visby.

– Är slutsatsen att Almedalsveckan är så unik att den helt enkelt inte går att genomföra alls och inte i någon form om vi inte för mötas på plats? Kanske är det därför vi inte ser fler aktörer göra pigga och kreativa koncept för att ersätta den inställda Almedalsveckan? Det kanske är så att veckan i Visby bygger på nätverkandet, möten med bekanta och nya bekanta. Livesända webinarier i all ära men de kan ju aldrig ersätta det mänskliga mötet. Och visst träffar jag hellre människor live i en trädgård eller på gatorna i Visby än att diskutera över en hashtag på Twitter.

Vad gör du själv under Almedalsveckan?
Jag kommer att vara på plats i Visby under den inställda Almedalsveckan för att ta tempen på stan. Men i år blir det mer pool och glassbar än mingel i trädgård, seminarier och partiledartal. Det ska bli väldigt intressant att se om någon aktör tar chansen att göra något på plats i Visby, fältet är fritt. Almedalsscenen är tom, kanske är det en möjlighet ändå?

 

mer om Innovativast i Almedalen
Sedan 2015 har Innovativast i Almedalen delats ut. Så kommer att ske även i år, trots att den fysiska och formella upplagan av Almedalsveckan är inställd.

Juryn tror dock att just detta är en grogrund för innovation och därför delas inte bara priset ut, utan utmärkelsen får även två nya kategorier: Almedalshjälten och Almedalens innovativaste innehåll.

nominera och kommunicera här: innovativast@dagensopinion.se

kriterier

* Innovativast i Almedalen – till den aktör som varit innovativast under Almedalsveckan 2020

* Almedalshjälten – för en särskild insats för Almedalsveckan

* Almedalens innovativaste innehåll – till den aktör som har vågat tänka mest nytt kring sitt innehåll och kommit igenom bruset

jury

Rolf van den Brink, chefredaktör Dagens Opinion

Karin Bäcklund, oberoende rådgivare

Beata Wickbom, digital strateg

Sofie Lindblom, innovatör & entreprenör

Mattias Rådström, oberoende rådgivare