Verklighetens folk är människor som lever sitt liv som folk gör mest. Som inte missar ”Så ska det låta” och som storhandlar på Ica Maxi. Inte läser de ledarsidorna i alla fall. Så kunde man tolka Göran Hägglunds (KD) offensiv mot ”vänstereliten” förra året. Men på senare tid har det varit tystare om de verkliga.”Den var aldrig tänkt som en valslogan”, säger Henrik Ehrenberg, stabchef på kd.
Det var under Almedalsveckan 2009, som Göran Hägglund för första gången introducerade begreppet Verklighetens folk. Han menade att klyftan mellan de som bestämmer och de som, i princip, bara lever och tampas med vardagliga beslut, har blivit för stor. Den översittande eliten, som sitter på höga positioner, ofta på kultur- och ledarsidor, lever i en ideologiserad verklighet och ser ner på och fördömer andra sätt att leva på en sitt eget.
Allt detta förkastade Göran Hägglund, som skrev både debattartiklar och gav sig ut bland folket av verkligheten, på köksbordsturné. Syftet var inte bara att kritisera vänstereliten, utan var också ett sätt att rannsaka sig själv som politiker. En politiker ska inte lägga sig i människors liv och bestämma vilka val de ska göra, utan bör istället ägna sig åt ”de stora penseldragen”. Verkligheten ska få vara i fred, kunde man läsa på Kristdemokraternas hemsida.
Att verklighetens folk, blev till debattstoff är en underdrift. I media haglade glåporden mot Hägglund och hans parti. Populister och främlingsfientliga, kallades de. Hernik Ehrenberg, Kristdemokraternas stabchef, fördömer kritiken.
– Det är både förvånade och obehagligt att folk gör sådana kopplingar. Så fort man gör ett uttalande om hur folk har det, är man populist, vilket är sorgligt. Men att verklighetens folk har blivit en snackis är vi nöjda med. Vi har ett tydligt budskap.
Men varför pratar inte Göran Hägglund om verklighetens folk längre?
– Grejen med debatten var aldrig att göra begreppet till en valslogan, utan att lyfta upp och kritisera den åsiktselit som kör över folk. Vi ville säga något om den konflikt som finns i samhällsdebatten, och den poängen lyser fortfarande igenom i det vi säger, menar Henrik Ehrenberg.
Själva begreppet verklighetens folk, berättar Henrik Ehrenberg, var resultatet av en kollektiv process.
– Göran visste vad han ville kommunicera och gjorde en beställning, som vi på staben sedan levererade.
Är ni nöjda med resultatet?
– De reaktioner som vi har fått har mestadels varit positiva, om man bortser från ledarsidor, som sitter och analyserar och terapiserar människor.
Men är inte reaktioner från ledarsidorna viktiga?
– Jo visst, de präglar hela samhällsdebatten, så stormen blev ju ensidig på grund av dem. De påverkar den politiska agendan.
Nedskrivningar på ledarsidor och debattstorm på Newsmill till trots. Henrik Ehrenberg tror inte att det har gett någon egentlig effekt på just de vanliga människorna. De, tror han, ”lever sitt liv så bäst de kan”.
– I den mån de lusläser ledarsidorna, tror jag snarare att de bara lyfter på ögonbrynen och fortsätter dricka sitt kaffe.
Klyftan, anser han, ligger i det faktum att politiker vill att alla ska leva sina liva på samma sätt som de själva gör, vilket leder till att det politiska utrymmet minskar.
När gör begreppet Verklighetens folk comeback?
– Omvärlden kommer ju i alla fall att använda begreppet i relation till oss, men vår mening var ju aldrig att det skulle vara någon huvudpoäng i valkampanjen. Värderingskonflikten, däremot, kommer vi att luta oss emot.
Kds stabchef siar att jobb och ekonomi blir viktigaste valfrågorna, men poängerna med verklighetens folk är inte uträknade för det.
– Det fina med debatten är att det inte är någon sakfråga, utan resonemangen går igenom familjepolitiken, där de rödgröna har åsikter som går ut på att politikerna ska bestämma. Där har vi en stor styrka.
Vem vinner valet?
– Alliansen. Det är ett jämt val, men vi sköter våra kort rätt, till skillnad från de rödgröna.
Utvalda kategorier
![Rolf van den Brink](https://dagensopinion.se/wp-content/themes/do/assets/img/rolf.jpg)
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.