Kina går in tungt i Almedalen

Adam Hofmann med Kinas ambassadör H.E Gui Congyou.
En tung delegation av kinesiska företag och topparna från ambassaden och handelskammaren kommer i år att försöka etablera China Day den 3 juli. Syftet är att komma till rätta med den negativa bild som håller på att sätta sig om Kina och kinesiska företag.
Delegationen har ett eget tält mitt i hetluften på Strandvägen 4,2. Programmet kommer att invigas av Kinas Sverigeambassadör H.E Gui Congyou.
Under förmiddagen hålls tre seminarier där svenska aktörer diskuterar relationerna med Kina.
Under eftermiddagen håller de deltagande företagen Air China, Huawei, China Railway Tunnel Group, Bank of China, Minmetals North presentationer i tältet.
Arrangemanget betalas av den Kinesiska Handelskammaren i Sverige.
Den nyetablerade byrån Scandhof AB har tagit på sig uppdraget att arrangera den kinesiska närvaron i Visby. Byrån drivs av Adam Hofmann, tidigare moderat kommunpolitiker i Nacka.
– Vad jag vet finns ingen annan byrå som skulle ta det här uppdraget med tång. Det finns en beröringskräck vad gäller public affairs och Kina. Att administrera den kinesiska ambassadören i demokratiarenan Almedalsveckan kan var kontroversiellt, säger han.
Vad vill din kund uppnå?
– Man vill främst skapa en närvaro och på något sätt komma igenom det negativa som man upplever finns kring kinesiska bolag och de växande kinesiska investeringarna. Man vill visa upp att man är vänligt sinnade och att man är trovärdig. Huawei vill till exempel visa att de inte sysslar med spionage, säger Adam Hofmann, och lägger till:
– Förutom det vill man visa att man tar Almedalen på allvar. Från kinesiskt håll ser man på Sverige som en viktig nation när det gäller innovation och teknik inte mins miljöteknik.
Ska den kinesiska delegationen träffa svenska politiker?
– Vi har bjudit en massa politiker och diplomater. Ambassadören kommer att ha möten med olika statsråd och politiker från olika partier.
Vilka möjligheter och risker ser du med att ta diktaturen Kina till Almedalen?
– Det är så klart inte helt okontroversiellt. Men hur hade det varit om Kina hade hindrats? Det faller ju på sin egen orimlighet. I min värld är Kinas närvaro helt opolitisk och handlar om utbyte, handel och samarbeten som har pågått i mer än tio år. Samarbetet löper på oavsett om vi är i Almedalen eller inte, säger Adam Hofmann, men säger också att ”i Kina är all business kopplad till politik”.
Adam Hofmann påpekar att hans kontroversiella uppdragsgivare är öppen för kritik:
– Det händer saker i Kina som inte förenliga med svenska värderingar. Den kritiken ska framföras. Min kund är öppen för att prata om de här sakerna. Jag själv tar upp de här sakerna hela tiden och har haft samtal med ambassadören själv. Jag upplever att man tar ganska seriöst på vad de kallar ’kulturella skillnader’.
Däremot efterlyser Adam Hofmann mer nyanserad kritik.
– Ska man komma med kritik från svensk sida ska man kritisera rätt saker. Just nu är allting dåligt med Kina. Men det händer massor av bra saker också, som utveckling av miljöteknik och batteridrivna bilar. Sedan vill vissa prata om mänskliga rättigheter. Här bör man kanske hålla isär sakerna. Nästan alla kineser jag pratar med vet att det finns problem i hemlandet, men man är inte rädd att ta den dialogen. Och det är vad det handlar om, dialog, dialog och dialog. Det är vad vi gör i Almedalen. Där kan vem som helst valsa in i tältet och prata med vdn på Huawei.
Adam Hofmann presenterar ytterligare ett argument:
– När Kina kommer till Almedalen innebär det en möjlighet för dem att sätta ner flaggan bland de största opinionsbildarna i Sverige och visa att landet kommer att bli den största ekonomiska supermakten. Och om inte vi handlar med Kina, kommer Tyskland, Finland och Estland att göra det. Och kanske kan vi påverka Kina med våra svenska värderingar om vi får inflytande via vår handel med dem.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.