Mätningarna baseras på följande upptagningsområde med ungefärlig stadsdel inom parentes: Henriksdal (Södermalm, Saltsjö-Duvnäs), Järva, Riksby (Bromma) Karl XII Västra (Vasastan), Karl XII Östra (Östermalm), Kungsholms hamnplan, Söder Mälarstrand, Rågsved, Sundby (Rinkeby-Tensta).
Mätningarna visar att innerstadsområden har större skillnader mellan helg och vardag än ytterstadsområdena. I innerstaden brukas mer partydroger som kokain och ecstasy.
Här är stadsdelarnas favoritdroger:
cannabis
Rinkeby-Tensta
Rågsved
Järva
kokain
Östermalm
Rinkeby – Tensta
Södermalm, Saltsjö-Duvnäs
amfetamin
Rågsved
Söder Mälarstrand
Bromma
ecstasy (MDMA)
Östermalm
Söder Mälarstrand
Södermalm, Saltsjö-Duvnäs
tramadol
Rinkeby-Tensta
Järva
Bromma
ketamin
Söder Mälarstrand
Bromma
Rågsved
Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (s) vill inte riktigt kalla mätningen för ett facit över hur stockholmarna konsumerar droger.
– Nej, vi måste göra mätningarna på längre sikt. Men nu kan vi ändå se tendenser som att vissa preparat minskar, säger han, och lägger till:
– Framförallt handlar det om Södermälarstrand där vi ser en drastisk minskning av narkotika. Men vi vet inte vad det beror på, om man har flyttat en beroendeklinik, eller så. Det krävs fler mätningar som visar vilka resultat olika åtgärder ger.
Årets undersökning tyder på dock att intaget av amfetamin har ökat.
– Vi har försökt kolla på vad det beror på, om det kunde bero på att utskrivningarna har ökat, men de hade tvärtom minskat lite.
Liknande undersökningar görs även i andra städer, berättar Alexander Ojanne.
– Man kan säga att vi ligger lägre än snittet i Europa, men högre än våra nordiska grannländer.
Nu när det kommer siffror på knarkandet, vad gör då Stockholms stad för att minska knarkaffärerna?
– Vi har skickat ut förra årets mätning till polisen, den togs upp i stadsdelsnämnderna och i branschrådet med krogarna. Vi har också stärkt tillsynsenheten med fler medarbetare.
Framförallt är det på krogarna som kriget mot knarket sker.
– De vill ju hellre sälja öl och drinkar och knark skapar dessutom en osäkerhet på krogarna. Krogarna har ökat insatserna och en del har börjat mäta själva. Vi har också ökat antalet kroginspektioner och inspektörerna jobbar ihop med polisen. De har gripit ganska många faktiskt.
Stockholm Stad har också börjat köra affischkampanjer på tunnelbanan och runt krogar och som pekar på vilka konsekvenser knarkköp kan få på samhället.
Vad förväntar du dig att regeringen ska göra?
– Stockholms största problem är att vi har en stor polisbrist. Hade vi haft samma tillväxt som övriga landet skulle vi ha haft ytterligare 800 poliser och kommit åt fler narkotikabrott. Där har regeringen ett ansvar.
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.