Via Kinas ambassad, kinesiska medier och kinesiska sociala medier sprids bilden av Sverige som en ”brutal polisstat”. Och kinesiska turister ska ha avråtts från att åka till Sverige.  Detta efter att tre kinesiska medborgare hade avhysts 2 september från ett vandrarhem, som de hade bokat till dagen därpå, men som de vägrade lämna.

”Vi är djupt förbryllade och chockerade över det faktum att tre kinesiska turister blev hårt behandlade av den svenska polisen, i ett land som pratar om mänskliga rättigheter och rättvisa”, säger den kinesiske ambassadören Gui Congyou till Aftonbladet.

Svenska medier kopplade snabbt ihop den kinesiska aktiviteten med Sveriges försök att få bokförläggaren Gui Minhai frigiven. Läget är extremt känsligt. Volvos Cars ägare kinesiska Geely ska investera tungt i ett utvecklingscentrum i Göteborg. Finansmannen Christer Gardell sålde också 8,2 procent av sitt innehav i Volvo (lastbilar) till Geely för att finansiera tungt i telekomföretaget Ericsson, som utmanas hårt av kinesiska Huawei, som i sin tur har portats i Australien och USA, som anger säkerhetsskäl.

Visit Sweden som svarar för marknadsföringen av Sverige, inte minst i Kina, ligger lågt:

”Så länge det här är en aktuell diplomatisk fråga, väljer vi att inte kommentera i nuläget. Vi kan eventuellt återkomma längre fram”, mejlar Visit Swedens presschef Bitte Olsson.