– När vi röstar igenom den här propositionen röstar vi genom ett helt paket, där satsningen på den förnybara energin är vad som prioriteras. Inga statliga pengar kommer att tillsättas för kärnkraftsutvecklandet, säger Per Lodenius, riksdagsledamot (c).

Eva Lindgren Selin, går rakt emot partiets hållning.

– Vi bedriver en dubbelmoral utan dess like och man kan ju fråga sig hur de egentligen resonerar både etiskt och moraliskt.

Hon förkastar det finansiella underskottet som en anledning till att nya kärnkraftsverk i Sverige inte kommer att byggas.

– Centerpartisterna lutar sig mot det argumentet, för att intala sig själv om att de inte gör några  allvarliga fel. Men det är ju självklart att det finns starka finansiärer som ser stora investeringsmöjligheter i dessa projekt.

Eva Lindgren Selin har sin egen uppfattning om var nya kärnkraftverk ska förläggas.

– Ja, det borde väl vara i Stockholm då, där man bestämmer, och tror att man inte kommer att drabbas.

Eva Lindgren anser att konsekvenserna, ur ett miljöperspektiv, kan bli förödande.

– Allt låter ju bra på en ytlig nivå, men vad händer efter 50 år? Det är ju ett fruktansvärt arv vi lämnar bakom oss.

Att hennes partikamrater röstar för propositionen tycker hon är ”fruktansvärt ironiskt”.

-Vi sträcker indirekt ut handen för kärnvapenutvecklingen, samtidigt som vi förkastar Iran. Det militära komplexet underskattas. Jag förstår verkligen inte hur Kristdemokraterna kan rösta för det här, när kristna värderingar så klart främjar fred på jorden, säger hon.

Varför röstar majoriteten inom Centerpartiet ändå för propositionen?

– Det är på grund av partipiskan. De är överrumplade och vet inte om de ska hålla på partiet eller om de ska rösta ideologiskt. Jag tror inte att de mår bra av det, även om de ser glada och bussiga ut, säger hon.

Hur ser det här ut för väljarna?

– Jag befarar att det här skrämmer bort väljarna. Jag är rädd för att det inte finns något underlag att rösta borgerligt om man är miljöintresserad, säger Eva Lindgren Selin.

Roger Tiefensee, Centerpartiets gruppledare, berättar hur det känns inför väljarna att rösta ja till propositionen.

– Bra, om vi bara får utrymme att förklara helheten. Vi har varit emot kärnkraften. Nu är strategin att vi är för alternativen, även om det finns vissa kärnkraftsfiender som har svårt att smälta detta.

Avspeglas er kärnkraftslinje i opinionssiffrorna?

– Osäkerheten kan speglas lite i siffrorna. Men vi kan också börja visa att den alternativa energin byggs ut. Förra årets byggdes vindkraft som aldrig förr i Sverige.

Roger Tiefensee ser propositionen som ett sätt att ”ta bort ett formellt förbud” som har stoppat energibolagens investeringar.

– Nu kan vi syna korten. Kalkylerna för kärnkraften kommer upp på bordet. Nu kan vi ta investeringsbeslut, också för byggen av alternativ energi som nu ligger i viloläge.

Till skillnad från Centerpartiet, tror Folkpartiet att det sannolikt kommer att byggas kärnkraftverk i Sverige inom tio år.

– De har en tro åt sitt håll. Men deras verktygslåda är tom. Det har aldrig i världen byggts ett kärnkraftverk utan statliga subventioner, säger Roger Tiefensee.

– Det är ingen hemlighet att vi har olika syn på kärnkraftsfrågan. Det stora är att vi har hittat en lösning på energiproblemet som är bra för Sverige, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag,

Dagens Opinions undersökning visar att 80 procent av Folkpartiets riksdagsledamöter vill prioritera upp kärnkraft som energialternativ.  Folkpartiet har utvecklats till något av en kärnkraftskramare, flera av riksdagsledamöterna tycker rentav att kärnkraft är en förnyelsebar energikälla. Det gör dock inte Erik Ullenhag och ger sin förklaring till varför storskaliga, säkerhetsomgärdade kärnkraftverk passar in i den liberala ideologin.

– Vi har alltid varit framtidsoptimistiska.

Läs också Centern sågar kärnkraften
Läs också Centern röstar på kärnkraft – för att den inte kan byggas

Dagens Opinion har sökt Kristdemokaternas partisekreterare Lennart Sjögren och gruppledare Stefan Attefall.