Som ansvarig för internkommunikationen på Ica blir uppgiften att utveckla kommunikationen mot Ica-anställda, Ica-handlare och butiksanställda. 
 
Han kommer närmast från en tjänst som onlinechef på Philips med ansvar för de fyra nordiska länderna. 
 
Som bloggande lokalprofil i hemorten Nacka har han haft mycket kontakt med den lokala Ica-butiken och det har gjort att han fått upp ögonen för den enskilde Ica-handlarens betydelse för att skapa ett bra utbud.
 
– Ica är ett spännande varumärke och jag är intresserad av företagets sätt att jobba med Ica-handlare som tar ett stort eget ansvar. Jag kommer att arbeta med den internkommunikation som vänder sig till framchisetagarna och därigenom engagera och ge verktyg att sälja mer produkter lokalt men också ge tips om hur de kan marknadsföra sig. För mig blir det överlappande på ett roligt sätt, säger Konstantin C Irina.
 
I uppdraget ingår ansvar för strategisk interinkommunikation, både i fråga om innehåll och plattformar. Konkret handlar det om att utveckla kommunikationen i intranät, personaltidningar och butiks-tv.
 
– Inom extern kommunikation pratas det mycket om content, innehåll. Min målsättning är att skapa ett så intressant innehåll i intranät och butiks-tv att medarbetarna väljer den interna kommunikationen före Facebook och Dagens Nyheter. 
 
Han ser också fram emot att jobba med ett svenskt varumärke igen. 
 
– När det gäller det digitala ligger vi före i Sverige. Det märker jag när jag jobba med kollegorna i Amsterdam. Samtidigt är holländarna väldigt pragmatiska. I Nederländerna är det ointressant att du har en viss anknytning till en byrå eller ett parti, det är bara vad du kan som spelar roll. I Sverige är uppdelningen mellan opinionsbildning och marknadsföring. 
 
Det var Konstantin C Irina som låg bakom SCAs närvaro i sociala medier och han har tidigare arbetat med internkommunikation på Electrolux under Lars Göran Johansson (nu vice vd på Svenskt Näringsliv). 
 
Vad får du för lön?
– Ungefär samma som jag hade på Philips, så det är inte lönen som gör att jag går till Ica. 
 
Konstantin C Irina tillträder i början av september och kommer att rapportera till Icas informationschef Elisabet Tidelius. 
 
Oscar Örum