Det är partisekreteraren Anders Wallner, partistyrelsens sammankallande Helene Öberg och Petter Forkstam, regionordförade i Skåne, som i en debattartikel i Expressen gemensamt offentliggör beskedet om att Jenny Wenhammar inte längre kan representera Miljöpartiet som kandidat till riksdagen. Anledningen är att hon var en av de Femen-aktivister som på ett uppmärksammat sätt störde Moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen.
 
Enligt Anders Wallner, Helene Öberg och Petter Forkstam har en dialog om hur Miljöpartiet ser på aktioner ämnade att störa politiska motståndares tal och möten förts med Jenny Wenhammar utan att partitopporna ansett att de fått ett tillfredställande försäkran om hon i framtiden kommer att ställa upp på partiets hållning. 
 
"Hon har gett uttryck för en stor tveksamhet till att kompromissa med sin aktivism och kan inte lova att hon inte skulle upprepa liknande aktioner i framtiden – inklusive i sin roll som förtroendevald i riksdagen. Jenny har alltså i det valet satt sin aktivism före sin roll som politiker och lagstiftare. Vi har respekt för det beslutet, men det betyder också att hon inte längre är kandidat till riksdagen i valet 2014. Miljöpartiet de gröna i Skåne har fattat beslutet att hennes namn inte längre står kvar på riksdagslistan för Skåne västra, helt i enlighet med riksorganisationens policy och uppfattning."
 
Moderatpolitiker, däribland partisektrerare Kent Persson och riksdagsledamoten Hans Wallmark, var inte sena att offentligt pressa Miljöpartiets ledning för "otydlighet" i frågan om synen på aktionen mot statsministern. Den kritiken tillbakavisas nu av de miljöpartistiska debattinläggsförfattarna.
 
"Hur detta budskap kan uppfattas som ’otydligt’ av Hans Wallmark (M) (Expressen 11/7) övergår vårt förstånd, särskilt eftersom vi hållit Moderaternas ledning informerad under processen."
 
Oscar Örum