I november 2011 polisanmäldes Kraft & Kultur av det norska ägarbolaget Troms Kraft. Kraft & Kultur misstänktes för att ha fifflat bort 1,8 miljarder kronor och den dåvarande vdn, journalisten Boris Benulic, häktades misstänkt för grovt boksföringsbrott.
 
Under 2012 har elhandelsbolaget genomgått en omfattande omorganisation där den tidigare kulturprofilen och bokförlaget Voltaire Publishing har lagts ned. I Sverige och Finland har sammanlagt 45 anställda blivit uppsagda det senaste året. 
 
 – Vi har skurit ner på kostnaderna med 120 miljoner genom att avveckla kultur- och ekologidelen som vi hade tidigare, säger Nordic Green Energys vd Jan Inge Johnsen.
 
Jan Inge Johnsen ersatte Boris Benulic på vd-posten efter att bokföringsaffären briserade 22 november 2011 och fick uppdraget att inleda omställningsprocessen. Under hösten har arbetet med att få tillbaka det förlorade kapitalet pågått. 
 
– Det var en förlust på 1,8 miljarder, vilket betyder att egenkapitalet tappades. Nu har det blivit tillbakaställt och vi har samtidigt jobbat internt med analyser på hur vi ska driva företaget vidare. 
 
Sedan i tisdags heter företaget, som fortfarande ägs av Troms Kraft, Nordic Green Energy. 
 
– Det kändes naturligt att ”starta fresh” med ett nytt namn som representerar vad vi står för, nämligen förnybar energi. Det tror vi på och det ska vi köra på framöver. 
 
Känns det som en nystart?
– Absolut. Det händer mycket kul och vi ser att resultaten de senaste månaderna har varit mer positiva. 
 
Är finanserna i ordning nu?
– Ja, nu har vi kontroll.  Men vi kommer inte att gå med vinst i år och inte heller under 2013. Vi räknar med ett litet underskott för att sedan börja gå med vinst 2014. Men när vi får från en situation med 100-miljonsförluster varje år ser det ganska bra ut. 
 
Nordic Green Energy jobbar inte längre med pr-byrån Ullman PR och är för tillfället byrålöst.
 
– Vi är försiktiga med marknadsföringsbiten och kör väldigt mycket inhouse, vilket är mer kostnadseffektivt. Men börjar vi tjäna mer pengar ska vi också gå ut tydligare och då kommer vi anlita en pr-byrå igen. 
 
Jan Inge Johnsen uppskattar att årets omsättning kommer att landa på ungefär 2,2 miljarder kronor. 
 
Oscar Örum