UPPDATERAD. Måndagen den 29 juni drar Aftonbladets igång en egen digital politikvecka som ska ersätta inställda Almedalsveckan.

Enligt ett pressutskick bjuder Aftonbladet ”in alla riksdagspartier till en öppen dialog med stora delar av det svenska folket”.

– Det är rätt nytt detta. Vi tänkte att Almedalsveckan har ställts in och samtidigt har det länge funnits en diskussion om att företag och pr-konsulter tar över Almedalsveckan och att det bara är en massa rosé-vin, och nu öppnas möjligheten att ta tillbaka Almedalsveckan till vad den var tänkt för från början, säger Martin Schori, chef för gräv & story på Aftonbladet.

Aftonbladet, som ingår i den norska börsnoterade koncernen Schibsted, har flera olika idéer om hur deras Almedalsvecka ska te sig. Genomgripande är att Aftonbladets publik ska involveras

– I coronatider ser vi att läsarna tycker om att interagera och ställa frågor live och det tänker vi införliva i detta.

Aftonbladet kommer att försöka ordna partiledartal, själv kärnan i Almedalsveckan som brukar ha Region Gotland om huvudarrangör.

– Vi kommer att bjuda in partiledarna att hålla sitt tal. Självklart ska vi göra det i ett format som är anpassat för mobilen och de lite yngre åskådarna.

Aftonbladet ska också bjuda in andra politiker som publiken kan interagera med.

Tar ni in partners?
 – Det har vi diskuterat. Det kan vara svårt att få sponsorer till Annie Lööfs och Jimmie Åkessons tal. Men det finns ju massor med företag som tänkte göra saker i Almedalen, som kanske har tänkt om, men som nu inte behöver tänka om.

Så företag som vill arrangera saker skulle kunna rymmas inom er almedalsvecka?
 – Det skulle vi absolut kolla på och det har vi också kollat på.

Har ni pratat med Region Gotland om er almedalsvecka?
 – Jag vet faktiskt inte.

Vad ska er almedalsvecka heta?
 – Det får vi återkomma till.