Public service-kanalen SVT låter statsminister Stefan Löfven (s) hålla ett tal till nationen i kanalerna SVT2 och SVT Play i kväll, söndagen 22 mars.

Talet hålls med start klockan 21.15, enligt SVTs hemsida. Det nyinsatta programmet hete ”Tal till nationen” och sätts in med anledning av den pågående coronapandemin.

”Vi har en extraordinär situation i Sverige och stora delar av världen är lamslagen. Det finns så klart ett värde i att höra statsministern tala direkt till publiken i en sådan här situation”, förklarar Helena Olsson, programbeställare på SVT, på SVTs sajt.

Talet blir fem minuter långt och ska därefter diskuteras i Agenda. Där medverkar dock inte Stefan Löfven.

I Sverige är det ovanligt med ”tal till nationen” och politiker brukar inte stå oemotsagda i public service-sändningar.

SVT skriver på sin sajt:

”Det är värnandet om public services oberoende som gör att dessa tal hör till undantagen. Vi har ett granskande uppdrag och makthavare medverkar därför vanligtvis i former som tillåter ifrågasättande. Den här gången kommer Löfvens tal att kommenteras och analyseras i Agenda i omedelbar anslutning till att talet sänts”.

”Vi har inget val nära förestående och i den här frågan råder i det närmaste borgfred med en stor samsyn mellan partierna. Då tycker vi inte att det är lika nödvändigt att alla är med som inför ett val”.

SVT påpekar också att Stefan Löfvens tal till nationen är ”en mycket liten del av det utbud som just nu hanterar konsekvenserna av Corona”.