Forskningsgruppen har intervjuat 110 tonåringar, däribland 50 som antingen är medlemmar i ett politiskt ungdomsförbund eller någon annan åsiktsdriven organisation.
Anledningar varför unga väljer att avstå politiska ställningstaganden och debatt på sociala medier är för att debattklimatet upplevs hårt och polariserade samt att de ofta upplever det meningslöst eftersom de sällan når ut till nya personer.
I studien argumenteras det för att framväxten av kontroversiella och konfliktinriktade inlägg vuxit fram på grund av dess genomslagskraft.
”Innehållet i sociala medier är speciellt och produceras av speciella personer som inte besväras av den hårda tonen. Dessa ’teflonskallar’ känner sig bekväma med kontroversiella frågor och åsikter men representerar inte en objektiv bild av vad som rör sig i folkdjupet, säger Nils Gustafsson, medförfattare till studien, i en kommentar.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...