Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel via en webbenkät som 2 295 har besvarat 25 juli – 2 augusti.
 
De två regeringspartierna har gått framåt. Det kan innebära att väljarna samlas kring, eller är nöjda med regeringspartiernas insatser mot torkan och bränderna. Socialdemokraterna ökar med 1 procentenhet till 24,9 procent. Miljöpartiet ökar med 0,9 procentenheter till 4,8 procent. Däremot minskar Vänsterpartiet marginellt och de rödgröna ökar med 1,7 procentenheter till 38,4 procent.
Alliansen backar med 0,6 procentenheter till 39,1 procent. Inom Alliansen är förändringarna marginella, mest minskar Liberalerna med 0,7 procentenheter till 4,4 procent. Hon Inizio ligger Kristdemokraterna fortsatt stabilt över riksdagsspärren, något som inte är fallet i andra opinionsmätningar.
Däremot tappar Sverigedemokraterna 1,5 procentenheter till 19 procent. Partiet har legat lågt kring bränderna och torkan och partiledaren Jimmie Åkesson har haft semester.