SCBs partisympatiundersökning slog ner som en bomb i valrörelsen i torsdags. Alliansens framgångsseglats hamnade plötsligt i motvind. Undersökningen, som ända sedan 1973 prickat in valsegraren, visade att den rödgröna opinionen hade en majoritet på 50,2 av rösterna jämfört ned den regerande allianens 44, 2 procent. Trots att flera av de andra institutens mätningar visade att alliansen är förbi oppositionen. Mikaela Järnbert, utredare och ansvarig för SCBs partisympatiundersökning, berättar att undersökningen har förändrats något, jämfört med valet år 2006.

– Vi har ändrat ett ’socialistiskt block’ till de ’rödgröna’ i frågan om blocken. Men det är ingen väsentlig förändring. Och man svarar ändå i första hand på olika partier.Undersökningen genomfördes 28 april 30 maj. Merparten av intervjuerna gjordes via telefon under den första halvan av mätperioden. 15 procent av urvalet kunde inte nås via telefon. Detta kan innebära att bortfallet är högre i unga målgrupper utan fast telefon???

Hur påverkar det resultatet, jämfört med förra valet?

-Vi drar ett urval bestående av cirka 9 000 personer och dessa personer intervjuar vi per telefon. Det kan vara fast telefon eller mobiltelefon beroende på hur vi lättast kan nå dem, säger Mikaela Järnbert.

Det har blivit svårare att få tag på intervjupersoner via telefon. Bortfallet har ökat från 28 till 32 procent sedan 2006. Hur påverkar träffsäkerheten?

– Det är svårt att veta. Men vi jobbar hårt för få tag på folk.

I år har medierna extra mycket intresse av opinionsundersökningar. SCBs undersökning pekas också ut som den som visar hur svenskarna kommer att rösta i september. Samtidigt spekuleras det i att mätningen inte hänger med när väljare blir alltmer ombytliga.

– För att nå en hög andel svarande i urvalet krävs en viss insamlingsperiod. Det är naturligtvis viktigt att se när olika undersökningar har sina insamlingsperioder,  säger Mikaela Järnbert.

Hon värjer sig från tanken att SCBs undersökning kan berätta vilka som vinner valet. OCh att det förlängningen kan påverka politiken.

– Vår uppgift är inte att prognostisera valet.

Demoskops undersökning  är genomförd under ungefär samma period som SCBs undersökning. Den visar ändå på ett övertag för alliansen, tvärtemot SCBs. Sifos presenterade i söndags en undersökning som bekräftade Demoskops siffror.

– Vi kan bara uttala oss om våra metoder. Vår undersökning baseras på vetenskapliga metoder och vi redovisar utförligt hur vi genomför undersökningen, vad den har bortfall och så vidare.

I söndags presenterade Sifo nya siffror,  som bekräftade Demoskops, men undersökningen var genomförd senare, 31 -10 juni
Mikaela Järnbert, konstaterar att mediernas intresse för opinionsmätningar är betydligt större än vid förra valet. Men hon vill inte säga så mycket om vad hon tycker om mediernas sätt att handskas medsiffrorna.

– Till sist handlar det ändå om politiken och i september får vi se resultatet.