Första halvan var Moderaternas dag i Almedalen och partiledare Ulf Kristersson äntrade scenen klockan 11. Det blev en hel del plånboksfrågor och för tydlighetens skull fastslog han att höstens val kommer att bli ett ”plånboksval”. Följaktligen utlovade Ulf Kristersson ”skattehöjarstopp” och skattesänkningar om Moderaterna går vinnande ur valet. Det är framför allt skatteutspelen som medierna fokuserat på.  Mätt på de egna profilfrågorna får dock Moderaterna anmärkningsvärt lite publicitet.

Andra delen av måndagen var Vänsterpartiets med tal av partiledaren Nooshi Dadgostar hölls klockan 19. Hon hängde på Magdalena Anderssons utspel från igår om vinststopp för friskolor och lovade att Vänsterpartiet kommer verkar för ett stopp för ”marknadsskolan.” Hon anser dock att Socialdemokraterna har snackat mer än agerat och kräver därför en uppgörelse om skolan för att släppa fram en Socialdemokratisk regering efter valet i höst. Det är också den delen av talet som medierna främst har uppmärksammat.

I övrigt kan noteras att Socialdemokraterna fortsätter att dominera när det gäller publiciteten. Dessutom hade Moderatledaren Ulf Kristersson ett litet försvarstal för Sverigedemokraterna insprängt i sitt tal vilket avspeglar sig i måndagen publicitet för SD.