Drivmedelsföretaget Preem fick inleda lördagen med ett besked via Ekot om att Miljöpartiet säger nej till planerna att bygga ut Preemraff i Lysekil. Här berättar Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson mer om beskedet han lämnade via Sveriges Radio-programmet.

– Det finns inte så mycket mer att säga, inleder Lorentz Tovatt.

Är ert nej ett nej eller är ni öppna för förhandlingar?
 – Det vi säger är att utbyggnaden måste stoppas utifrån hur planerna ser ut nu. Den är för klimatskadlig. Sedan kan man tänka sig varianter för hur den stoppas. Man kan till exempel tänka sig att Preem tar sitt förnuft till fånga och själva bestämmer sig för att inte gå vidare med det här eller så kan man tänka sig andra varianter.

Var ni överens i partiet om detta?
 – Absolut. Det här har varit vår ståndpunkt att det inte ska byggas fler fossila raffinaderier. Sedan har vi olika roller i partiet. Statsråd kan ju inte uttrycka sig i en pågående rättsprocess på samma sätt som en riksdagsledamot kan göra förstås.

Var ni överens om att du skulle bära ut beskedet på det här viset?
 – Ja, jag är ansvarig ledamot och talesperson i de här frågorna.

När satte ni ner foten?
 – Vi har alltid detta som utgångspunkten för vår politik. Men det var nu vi satte er toften som tydligast.

Varför kommunicera ni ut det just nu och på detta vis?
 – Någon gång ska man ta upp det. Det fanns inget tydligt skäl att det kom just nu. Det var inte planerat utifrån miljörörelsens demonstrationer (Segla för Klimatet, en flytande klimataktion med Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior, pågick under helgen). Det råkade passa bra att de demonstrerade.

Preem verkar lite fundersamma och undrar varför det kommer besked från dig och inte direkt från regeringen?
 – Regeringen kan ju inte gå ut och säga något innan rättsprocessen är färdig. Den ska ha sin gång enligt gällande lagstiftning. Det jag ger uttryck för är partiets ståndpunkt om utbyggnaden.

Vad händer härnäst?
 – Det återstår att se. Det är fortfarande en process där regeringen ska granska ett yttrande från domstolen (Mark- och miljööverdomstolen anser att verksamheten vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas). Den processen måste få ha sin gång.