Undersökningen visar att de flesta företag, 47 procent, som är med i Almega-förbundet Vårdföretagarna har 1-10 anställda, följt av 11-50 anställda (34 procent).
Hela 83 procent av företagen ger ett överskott. Av de företag som ger ett överskott vill 85 procent investera i personal och utrustning. Det är ökning efter Carema-skandalen och år 2011 då siffran låg på 74 procent. 62 procent, jämfört med 49 procent år 2011, angav att de vill utveckla rutiner och metoder. Drygt 40 procent vill dela ut överskottet, också det en ökning från 2011 då siffran låg på 29 procent. 
Undersökningen kommer lagom till Almedalsveckan där vård och vårdföretagande är ett av de hetaste områdena.
– Undersökningen blir som ett svar på kritiken vi kan höra från dem som ifrågasätter privat drift. Det finns till och med en del som vill reglera det här. Vi vill visa att vårdföretagarna återinvesterar utan regler, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.
 
Men borde ni inte ha frågat ägarna, som egentligen bestämmer över vinsterna i vårdföretagen?
– Jo, men våra medlemmar är i regel små företag som ägs av dem som driver företaget.

Diskussionen har ju gällt riskapitalbolagen som ägare. Hur kommer det in i er undersökning?
– När det gäller de stora bolagen får man utgå ifrån att vd vet vad ägarna vill. Men i höst kommer vi också med en sammanfattning som bygger på årsredovisningarna för de större företagen.