Därmed springer Vänsterpartiet förbi Miljöpartiet som det fjärde största partiet.
 
Enligt Novus februarimätning ökar Vänsterpartiet med 1,7 procentenheter jämfört med månaden innan. Förändringen är statistiskt säkerställd. Stödet hämtas främst från män i åldern 30-49 år samt hos tjänstemän, men också bland de med högre eller gymnasial utbildning och boende i Stockholmsregionen, Sydsverige och Norrland. Det är från soffan och de rödgröna partierna som väljarna kommer.
 
Miljöpartiet backar med -0,3 procentenheter till 6,1 procent medan Socialdemokraterna ökar med 0,9 procentenheter till 30,9.
 
Förutom Kristdemokraterna, som ökar med 0,1 procentenheter, backar också de andra Allianspartierna. Moderaterna mest, med -0,7 procentenheter till 23,4 procent.
 
Alliansens negativa utveckling, tillsammans med Vänsterpartiets uppgång, ökar blockskillnaden till den största sedan valet i höstas i Novus mätningar.
 
Alliansen samlar ett stöd på 37,9 procent medan de rödgröna partiernas får 44 procent. Det handlar om en skillnad på 6,1 procentenheter.
 
Sverigedemokraterna har de senaste två mätningarna legat ganska stabilt kring 16 procent. Nu backar partiet med -1,5 procentenheter till 15 procent, vilket enligt Novus kan tyda på att debatten om invandringen inte per automatik gynnar Sverigedemokraterna om väljarna har fler alternativ.