innehåll
För Stefan Löfven och Socialdemokraterna var det viktigt att med talet visa kärnväljare och därmed också valarbetarna att de inte behöver tveka om vilka värderingar som är viktiga för partiet. I samband med de migrationspolitiska utspelen tidigare under våren har det funnits en intern kritik kring att Socialdemokraterna har gått högerut och tar efter Sverigedemokraterna. Med kvällens tal vill Stefan Löfven övertyga dem som tvekar att känna igen sig i den klassiska höger-vänsterretoriken. Satsningar på välfärd går före stora skattesänkningar för de redan rika. Kunskap och utbildning är makt – och ska delas av alla. Förutom nyheten om att framtida pensionärer ska få 70 procent av lönen i pension var det inget nytt, snarare tvärtom. Fler poliser, lärare, undersköterskor, och så vidare. Ett sätt att få valarbetare att känna igen sig i retoriken och känna engagemang och driv i en väldigt viktig valrörelse för S.
Men det gör att det saknades förslag på viktiga breda överenskommelser som skulle behövas, såsom en bostads-, arbetsmarknads- och skattereform.
 
Det som möjligtvis var överraskande och framför allt starkt var inledningen om hur den svenska demokratin idag är hotad och hur partier över blockgränserna tillsammans behöver gå ihop för att hålla icke-demokratiska krafter utanför med referat till införandet av allmän och lika rösträtt.
 
framförande
Stefan Löfven var trygg, inspirerande för målgruppen, men det märktes att han var berörd. Framför allt i inledningen. Talet tappade energi i mitten och hämtade sig något på slutet. Det var tydligt att talet gick hem hos publiken, där det sällan har varit så uppriktiga applåder varav applåderna gällande motståndet mot extremister med råge överröstade buropen från NMR. Inramningen var väldigt klassisk, traditionell och därmed i någon mån också väldigt förutsägbar.
 
formulering
Klassiskt upplägg med att prata om välfärden från barndom till ålderdom där de personliga inslagen började berättelsen om det samhällsbygge Socialdemokraterna vill se. Skicklig på att hela tiden få in de tre centrala budskapen, starkare samhälle, tryggare Sverige och vikten att hålla ihop. Med det sagt så var det även här väldigt förutsägbart, och lockade kanske inte några nya grupper till Socialdemokraterna.
 
avslutningsvis
Stefan Löfven citerar ofta både kulturpersonligheter och andra välkända personer i sina tal. Med favoritlåten av Lars Winnerbäck ”Jag får liksom ingen ordning” undrar man om han med talet fått lite mer ordning på Socialdemokraternas valrörelse.