I undersökningen, som leds av forskaren Johan Martinsson, har universitet tittat på vilka resultat som olika paneler ger. Där framgår även att Göteborgs universitets Medborgarpanel har långt fler politiskt intresserade deltagare än någon av de övriga.
 
42 procent ansåg sig enligt undersökningen vara mycket intresserade, jämfört med omkring 20 procent bland de andra panelerna, som exempelvis Yougovs eller Novus. Och där de andra panelerna hade mellan 20 och 30 procent som sade sig vara ”inte särskilt intresserade” av politik hade Medborgarpanelen endast 8 procent ointresserade.
 
– Det beror på att vår panel är helt självrekryterad. Huvuddelen av dem har rekryterats via nätet, så det är inte så konstigt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, som varit med och byggt upp Medborgarpanelen.
 
Det finns dessutom ”inga ambitioner överhuvudtaget” att göra populationsskattningar, säger han vidare.
 
– Vi använder den för att göra experimentell opinionsforskning, för att prova ut nya frågeinstrument. Vi försöker inte ens vikta. Det är ju inget sannolikhetsurval, utan ett självrekryterat urval.
 
Att de använder sig av en självrekryterad panel säger Henrik  Ekengren Oscarsson bero på att det är ett mycket effektivare och billigare sätt att ”pre-testa” instrument.
 
– Tidigare har vi använt oss av studenter och värnpliktiga, det här är ett stort steg framåt, säger Henrik  Ekengren Oscarsson.
 
Samtidigt är han kritisk till andra undersökningsbolag som använder sig av just självrekryterade urval men som samtidigt påstår att de är representativa.
 
– De är också framgångsrika med att sälja konceptet, avslutar han.
 
Läs mer om undersökningen i senaste utgåvan av Veckans Brief.
 
UPPDATERING: I en tidigare version stod det att Medborgarpanelen var kopplat till SOM-institutet. Detta stämmer inte. Panelen är en del av GUs opinionslaboratorium.