
Torbjörn Sjöström, Novus:
– Det har pågått ganska länge. Moderaterna har inte upplevts som en stark oppositionsledare. Det har stått mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Efter flyktingöverenskommelsen har Alliansen fallit undan, framförallt har Moderaterna inte haft en ledartröja på sig längre. Det har inte funnits en skiljelinje mellan S, M och SD i flyktingpolitiken och Centerpartiet har kunnat sticka ut och ta väljare primärt från Moderaterna.
– Då, när Moderaterna inte har haft en tydlig position som oppositionsledare, samtidigt som flyktingfrågan blir mindre viktig, då kommer Moderaterna med ett utspel som säger att SD är det viktigaste partiet, utan dem kan man inte leda landet. Då underminerar Moderaterna ännu mer sin position. Samtidigt har man släppt igenom en vänstertyngd budget. Det är många bäckar små. Nu framstår det som om Moderaterna inte kan beställa själva. Tanken med utspelet var nog att trycka till Centerpartiet (sätta press i flyktingfrågan), men det blev inte så, säger Torbjörn Sjöström.
Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, berättar i ett klipp om orsakerna till att opinionen sviktar för Moderaterna;
”Man är otydlig. 4 av tio tycker att Moderaterna har en tydlig politik. Och på vissa områden är det riktigt dåligt, som äldreomsorg 17 procent, invandring 27 procent, men det är lite bättre på skatter och ekonomi. Det här gäller även bland alliansväljarna och inte bara bland andra väljare. Därför är det extra oroande för Moderaterna att de är så otydliga”, säger Toivo Sjörén.
Karin Nelsson, seniorkonsult på Inizio:
– Det är egentligen två saker. Det hänger samman med utspelet. Det ser vi i våra mätningar. Där tappar Moderaterna framförallt till Centerpartiet. Vad som också händer är att det sker ett väljarflöde från SD till Moderaterna. Men också ett flöde från Moderaterna till Sverigedemokraterna. Nettot är lite större för SD. Men det är första gången vi ser ett väljarflöde från SD till Moderaterna.
– Den andra saken är att AKB ses som en svag och otydlig ledare. Vi ställer öppna frågor och det finns en intern kritik mot henne. Men man ska också komma ihåg att det fanns och finns ett stöd för utspelet. Det är möjligt att hon skulle ha gjort utspelet tidigare, nu är det besvärande. Men det behöver inte bli det framöver, säger Karin Nelson.
Anders Lindholm, vd på Demoskop, tycker att det handlar om två faser.
I den första fasen har moderaterna triangulerat sin politik och vunnit snabba väljarframgångar, men skapat en osäkerhet bland väljarna om var partiet står. När Anna Kinberg Batra tog över partiet efter Fredrik Reinfeldt, läckte partiet väljare till Sverigedemokraterna.
– Men väljarna kom inte tillbaka. Det var ett bränt förtroende som Moderaterna inte återfick efter att ha ändrat ståndpunkt.
I den andra fasen kom utspelet om att öppna för diskussioner med Sverigedemokraterna, 19 januari.
– Efter utspelet har det varit allianskannibalism med flöden till Centerpartiet och Liberalerna i första hand. Väljarna gillade inte utspelet. Betoningen av samarbete med Sverigedemokraterna kom att skymma budskapet om att man avser att driva igenom sin politik. Sedan kom ledarskapsfrågan i dagen där Centerpartiet nu har ett momentum och Annie Lööf framstår just nu som den starkare i Alliansen. Det är också en påminnelse om att utbytbarheten inom alliansen är stor. Väljarna är allt mindre lojala och identifierar sig allt mindre med partierna. Så det kanske är mer märkligt att det under en längre tid snarare varit så stabilt mellan partierna.
Anders Lindholm tycker att det är att göra det lätt för sig att säga att Anna Kinberg Batra är otydlig.
– Den här tydligheten som alla pratar om har blivit ett mantra när det blåser mot. Oavsett parti så handlar möjligheterna att nå fram till väljarna ytterst en kombination av kommunikativ förmåga, en politisk linje och goda förslag. Genom att tala om bristande tydlighet låter man istället påskina att man förstås har den bästa politiken, men väljarna har bara inte fattat det ännu, säger Anders Lindholm och avslutar:
– I Moderaternas fall kanske det nu mer handlar om att väljarna saknar en tydlig linje i politiken, att man inte känner igen partiet i kärnfrågorna, och just den utvecklingen påbörjades redan innan Anna Kinberg Batra tillträdde. Det är det arvet hon fortfarande har att göra upp med.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...