Liberalerna överraskar i Almedalen genom att ta en tydlig klimatposition.

Den nya partiledaren Nyamko Sabuni föreslår en ”elektrifieringskommission”.

– Elektrifieringskommissionen ska samordna arbetet framåt och ge oss en handlingsplan och betalningsmodeller. Tekniken är på gång, vi behöver en samordning, säger Nyamko Sabuni, som refererar till sin tid som hållbarhetschef på ÅF.

Hon säger att hon inte tar ställning om det ska handla om elektrifiering av vägar eller mer gods på tågen eller fler batteridrivna fordon.

– Vad jag säger är att vi aldrig kommer att nå målen om vi inte elektrifierar godstransporter. Genom att elektrifiera godstrafiken kan vi kapa 10 procentenheter av CO2-utsläppen.

På frågan vad förslaget säger om Liberalernas position, svarar Nyamko Sabuni:

– Liberalerna måste återigen bli ett parti som ger svar på frågorna väljarna ställer. Vi fick bra betyg på vårt klimatprogram men det kom inte fram.

Hon utvecklar:

– Vi ska bli en röst kring frågorna väljarna ställer. Just nu är klimatångesten en realitet bland många unga. Då vore det ett tjänstefel att inte kommunicera det. Just nu finns mycket symbolpolitik som gör livet svårare för människor. Liberalerna ska som ett bildningsparti med tro på forskning och innovationer leverera svaren som ger konkreta resultat.