I undersökningen, som genomfördes av Novus på uppdrag av chefsorganisationen Ledarna, uppgav varannan tillfrågad att de inte kan påverka löneförhandlingarna i någon större utsträckning.
 
Hela 51 procent instämde i hög eller viss utsträckning i påståendet att ”Lönesamtalet är ett samtal där jag blir informerad om en ny lön jag ska få utan möjlighet att påverka”.
 
De flesta, 57 procent, jobbar inom den offentliga sektorn.
 
På den mer direkta frågan om i vilken utsträckning de upplever att de kan påverka utfallet av lönesamtalet svarade endast 27 procent i hög eller viss utsträckning. Inom den offentliga sektorn var den siffran desto lägre, 23 procent.
 
32 procent av de tillfrågade inom både offentlig och privat sektor tyckte att de hade små chanser att påverka medan 29 procent uppgav att de inte alls kunde påverka sina nya löner.
 
Ledarnas undersökning visar också 50 procent upplever att lönebeslut fattas ”ovanför min chefs huvud”.
 
Detta är enligt organisationen ett tecken på ”gammalmodiga kollektivavtal och bakbundna chefer”, som Ledarnas ordförande Annika Elias i dag uttrycker det i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.
 
Undersökningen används nu som ett sätt att pressa Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att förändra lönebildningen och göra den mer individuell.