
Ipsos undersökning Sakfrågeägarskap i politiken visar vilka partier som väljarna anser har bäst politik i de viktigaste sakfrågorna och görs varje halvår. Den senaste mätningen är genomförd januari-februari och bygger på 1 200 telefonintervjuer.
Moderaternas största tapp återfinns i frågan om förmågan att sköta Sveriges ekonomi. I juni ansåg 40 procent att Moderaterna. I dag har siffran minskat till 31 procent. Socialdemokraterna tappade två procentenheter till 22 procent. I frågan om jobb och sysselsättning tappar Moderaterna stort 8 procentenheter till 24 procent. Socialdemokraterna tappar från 28 till 27 procent och passerar alltså Moderaterna i jobbfrågan. Centern fördubblar dock sitt stöd i frågan från 4 till 8 procent väljare som anser att partiet har bäst politik i frågan.
”Förtroendet för den ekonomiska politiken och jobbpolitiken var kärnan i de nya moderaterna. Under tio år har moderaterna haft ett kraftigt övertag över S när det handlar om Sveriges ekonomi. Dagens mätning visar att Moderaterna håller på att tappa det förtroendekapital som byggdes upp under många år när det gäller ekonomi och jobb, frågor som mer än andra handlar om att ,sköta landet,, skriver Ipsos opinionschef David Ahlin i ett blogginlägg, och utvecklar:
”Min tolkning är att Moderaterna sedan valet har lagt mindre energi på att utmana regeringen när det gäller ekonomi, skatter och företagandets villkor för att istället fokusera mer på sakområden som invandring och brottsbekämpning. Kanske kan tyckas naturligt efter två år av rekordstor flyktinginvandring, men det är ändå mitt intryck att det handlar om en medveten prioritering.”
Men det är bara Sverigedemokraterna och Centerpartiet som har ökat sitt förtroende i frågan om flykting & invandring.
När det gäller skola och utbildning tappar Moderaterna stöd från 15 till 9 procent, jämfört med Socialdemokraterna som minskar från 21 till 19 procent.
Men det är inte bara Moderaterna som tappar i sina kärnfrågor. Socialdemokraterna har de senaste fyra åren tappat tio procentenheter i välfärdsfrågorna:
* skola och utbildning: från 31 till 19 procent.
* sjukvården: från 38 till 28 procent.
* äldreomsorgen: från 37 till 26 procent.
* sjukvården: från 38 till 28 procent.
* äldreomsorgen: från 37 till 26 procent.
David Ahlin kommenterar:
”Socialdemokraterna försökte göra riksdagsvalet 2014 till ett välfärdsval. Inför valet anklagade man alliansregeringen för att montera ner välfärden. Stefan Löfven och andra företrädare talade om att något höll på att gå sönder i Sverige och man blåste upp förväntningarna om att leverera förbättringar, bara man själv fick komma tillbaka till makten.”
”Nu sitter man där själv med hela ansvaret, men med begränsade möjligheter att lotsa några välfärdsreformer genom riksdagen. Frågan är hur väljarnas förtroende kommer att påverkas när Socialdemokraterna i regeringsställning har så svårt att göra verklighet av sina politiska ambitioner.”
När det gäller miljö- och klimat minskar Miljöpartiet sedan juni från 35 till 30 procent medan Centerpartiet ökar från 17 till 19 procent.
Övergripande tappar de två största partierna förtroende i flera av sina sakfrågor medan. Socialdemokraterna är ligger topp tre i och topp ett i tre av samtliga nio sakfrågor som Ipsos mäter.
Moderaterna ligger topp tre i åtta av nio sakfrågor och topp ett i tre sakfrågor.
Centerpartiet ligger topp tre i fyra av nio sakfrågor men inte etta i någon.
Centerpartiet ligger topp tre i fyra av nio sakfrågor men inte etta i någon.
Miljöpartiet ligger etta i miljö & klimat medan Sverigedemokraterna ligger etta vad gäller flykting och invandring.
Andelen väljare som inte kan eller vill nämna ett parti som bäst inom de olika politikområdena har ökat ”markant” sedan juni 2016, skriver David Ahlin:
”Jag tolkar förändringen som ett ökat generellt missnöje med leveransen från politiken, ett missnöje som handlar om brist på handlingskraft, att politikerna inte kan enas kring trovärdiga och relevanta lösningar på dagens samhällsproblem”, förklarar han.
Läs hela blogginlägget här.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...