Är det ett studentspex eller dold lobbykampanj? Oavsett så börjar Mjölbypartiet synas på radarn i alla fall vad gäller de sociala medierna. Dagens Opinion har ett tag försökt få till en intervju med partiet som på kort tid har fått ett följe i de sociala medierna de andra politiska organisationer kan drömma om. Här är intervjun. Nåja.

Mjölbypartiet är på något vis en story som kan mynna ut i lite vad som helst. Grundstoryn är rivaliteten mellan orterna Mjölby och Motala. Runt detta berättar Mjölbypartiet ett otal storys som har skapat ett intresse som många aktörer skulle vara avundsjuka på: 84 500 följare på Twitter, närmare 5 000 följare på Facebook. Mjölbypartiet skapar bilder och filmer som målar upp ett corny liv på landsbygden.

Partiet har bestämt sig för att ställa upp i EU-valet och säger sig sikta på riksdagsvalet 2022.  En extra dimension och verklighetsförankring skapar partiet genom att dra in politiker som Gustav Fridolin i sina storysar. Moderaten Hanif Bali har varit på en ”roadtrip” med Mjölbypartiet. Den gick dock till Uppsala. Där skapas stora delar av innehållet till Mjölbypartiet av ett gäng studenter.

Efter några veckor kommer svar på Dagens Opinions frågor via ”Styrelsen”, som inleder med:

”Ursäkta att det dröjde lite. Vi har haft potatisätarturnering på kanslit och det blev en hel del långhylsor i och med det. Men nu är vi åter i form”.

Vad är bakgrunden till ”partiet”, hur kom det i gång?
”Vi är några görgoa grabbar från schlätta som bestämde oss för att organisera oss och kämpa för det vi tror på”

Mjölbypartiet har vuxit snabbt, och ni framstår som en riktig maktfaktor. Hur ser ni på det?
”Det är gött, det är viktigt att mobilisera alla görgoa krafter mot FAKE SNUS ESTABLISHMENT!”

Hur tänker ni använda er position?
”Vi tänker använda vår position att predika om Mjölbyismen, att få folket att kämpa mot dieselfobin. Att kämpa för snusarnas rättigheter, att folk som böttar sin 740 inte ska bli trakasserade av statens onda besiktningsmän.”

Ska ni ställa upp i EU-valet?
”Ajjemän, vi ska ställa upp i alla val”.

Ni har interagerat med politiker som Gustav Fridolin och Hanif Bali. Kan ni berätta lite mer om det? Finns fler politiker?
”Vi har många politiker som är hemliga Mjölbypartister, dessa utför operationer på uppdrag av oss för att förbereda för Mjölbypartiets maktövertagande.”

Vilka är ni som står bakom partiet?
”Det är en blandad skara människor från olika vägar i livet. Du hittar inte större mångfald någon annanstans! Det är allt från Göteborgs rapé-snusare, Siberia-pelikanister, Ettan Lös-köttare till Knox-bulebäsare. Jämfört med andra partier så attraherar vi alla.”

Vilka intäkter har ni?
”Vi fick in lite pengar från att sälja mjölbystickers och kepor, men Bävern köpte snus och långhylsor för hela budgeten – så nu är partikassan tom. Hörru, det är väl en massa rika stockholmare som läser din tidning va? Be dem langa över lite deg till oss, se det som landsbygdsstöd”.

Ni berättar en hel del om snus och dess förtjänster. Hur är er relation till snusbranschen? Är ni en del av en lobbykampanj?
”Vår relation till snusbranchen är som relationen mellan en herionist och dess langare. Vi ger dem alla våra pengar och de bara försöker lura oss mer och mer. Snustillverkarna går ju liksom allt mer mot att själva bli FAKE SNUS ESTABLISHMENT, senast Swedish Match med Zyn och Fiedler & Lundgren som gjort EPOK/LYFT. Fruktansvärda svek!”

Och vidare:

”Det är klart vi är en lobbyingkampanj, vi vill lobba för billigare diesel, högre tillgänglighet till snus och att Volvo och Volkswagen ska börja producera D24:or igen.”

Vad säger era framgångar om de riktiga partierna?
”De andra partierna hänger inte med, folk därute vill bara snusa och bli lämnade ifred – inte ha någon petig politiker som bestämmer om partikelnivåerna från deras Volvo 240:s.”

Finns det någon risk med vad ni gör, till exempel  påverka väljaropinion genom att ni uppfattas som ett riktigt parti?
”Din fråga utgår ifrån att vi inte är ett riktigt parti! Vi börjar misstänka att du tillhör FAKE SNUS ESTABLISHMENT. Den som inte klarar av att avgöra om vi är ett riktigt parti eller inte är uppenbart för dum för att ens rösta.”

Vilka vänder ni er till?
”Vi vänder oss till alla görgoa killar och tjejer som vill att vi ska MAKE SWEDEN SNUS AGAIN. Den glömda generationen som inte blir skjutsade inne i stan av sina pappors dyra Teslor. Folk som lär sig att bli skitiga och själva svetsa diffen istället för att sitta och strejka utanför riksdagen så fort livet ger en motgångar. Den generation som inte blir inbjudna till P3 och får prata om att de minsann festade med någon idolkändis på Medborgarplatsen. De pojkar och flickor som bygger, svetsar, monterar, lastar och transporterar det som verkligen bygger detta lands välstånd och BNP istället för att sitta på Stureplan och bygga hemsidor åt varandra. Det är de vi vänder oss till.”

Rolf van den Brink