De tunga internationella undersökningsföretagen Ipsos och Kantar Sifo kom längst från det faktiska (men preliminära) resultatet i det svenska EU-valet.

Dagens Opinion har undersökt undersökningsföretagens sista väljarbarometer före valet och tagit fram ackumulerande procentuella avvikelser. Det ska sägas att det är ett relativt stort spann i tid när undersökningarna gjorde. Dessutom var de sista veckorna turbulenta med Lars Adaktusson-gate och Malin Björk-gate, som påverkade väljarna. Utöver det har väljarna förtidsröstat i olika grad för de olika partierna.

Bäst på att pricka valresultatet var SVTs vallokalsundersökning (Valu) som gav en ackumulerad grad av fel på 72 procent. Därefter kommer de mindre instituten Novus med 83 procent och Inizio med 88 procent. Då ska sägas att Inizios sista undersökning före valet genomfördes 1-9 maj.

Ipsos hade ett samlat procentuellt fel på 122 procent. Ännu sämre gick det för Kantar Sifo som gjorde sin undersökning två veckor före Ipsos och fick 167 procent.

Både Novus och Inizio kom närmast ett partis utfall vid tre tillfällen. Sifo kom mest fel vid fyra tillfällen.