Inget av småpartierna var i närheten av något mandat i EU-valet, men högerpopulistiska Alternativ för Sverige gjorde en viss framryckning.

De svenska väljarna har tidigare skicka småpartiet som inte har platsat i riksdagen till EU-parlamentet. Både Feministiskt initiativ och Piratpartiet har fått mandat i Bryssel. I årets EU-val stängde väljarna dörren efter Liberalernas som kom i parlamentet med liten marginal, 4,1 procent från med hjälp 171 419 röster.

Bland småpartierna gick både Feministiskt initiativ och Piratpartiet bakåt i EU-valet 2019.  Feministiskt initiativ backade med 4,7 procent till 32 143 röster och Piratpartiet minskade med 1,6 procent till 26 526 väljare.

Alternativ för Sverige gjorde sitt första EU-val och lockade 19 178 väljare. Partiet hade behövt över 150 000 ytterligare röster för att kunna slåss om ett mandat. Men Alternativ för Sverige, som marknadsförde sig en hel del, blev tre gånger större än Medborgerlig samling och nästan fyra gånger större än de rutinerade MP-avhopparna i Vändpunkt.