S var coola i sina egna lokaler. SD folkliga i snobbigt hotell. KD och C hade bytt lokaler för sina valvakor och på Södra Teatern lyckades inte V hålla masken. Elin Nilsson och Rolf van den Brink försökte mingla sig igenom åtta valvakor.  (Bilder kommer snart)

 Liberalerna
Stämningen går att ta på inne i konferenssalen på Clarion Hotel Stockholm. Det känns att här vilar nervositet. Lotta Edholm och Anna Starbrink har anlänt tidigt. Lotta Edholm säger att det är tacksamt att vara med i ett parti där medlemmarna är så EU-positiva. De har gått man ur huse för att knacka dörr. 18 000 dörrar har de hunnit med, så målet på 15 000 nåddes med råge. Avgående Luf-förbundsordföranden Joar Forsell och förbundssekreteraren Elias Collin är på glatt humör båda två, de känns minst nervösa i rummet. Maria Arnholm står och gör intervju med TV4 samtidigt som livesändningen visas på storbildsskärmen vid scenen. Inception. Kommunikationschefen Gustav Georgson och Jan Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson har mest fullt upp på stället.

 

Vänsterpartiet
Innan det preliminära valresultatet kommit står Jonas Sjöstedt och snackar med SVT – som han ju tycker har sabbat deras valrörelse. Rosanna Dinamarca är (lite oväntat) på plats. Det är mysigt på Södra Teatern, och en anrik politisk plats. Här höll MP sin EU-valsvaka och Gustav Fridolin dansade salsa. Här har Anna Kinberg Batra hållit sina sommartal som partiledare för Moderaterna och hon dansade inte salsa. Vänsterpartiet har klart största ballonger hittills. Och de är också rödast.  Miljöpolitiska talespersonen Jens Holm, som satt i Europaparlamentet tidigare, står i baren med den klimatpolitiska talespersonen Elin Segerlind. När Valu kommer blir det knäpptyst. Pressansvariga Åsa Mattsson, verkar inte överraskad och tror att partiet möjligen kommer ut ännu lite lägre. Så går partisekreterare Aron Etzler upp på scenen och säger det alla tänker: Att det är orättvist. Att partiets toppkandidat Malin Björk var den enda EU-kandidaten som redogjorde för sina intäkter och att det inte var okej att SVT gjorde granskningen en vecka före valet.

 

Sverigedemokraterna
Det är Sverigedemokraternas societet som är på plats ikväll. De är välklädda, hela och rena. De äter chips och salta pinnar. Elite Hotel Marina Tower är inte BBQ Steakhouse på Kungsgatan, där de höll till vid riksdagsvalet, om man säger så. Här är stämningen på topp. Jimmie Åkesson vill att alla ska dansa och ropar från scenen flera gånger om ”Vilka är med på att dansa?” Sedan säger han ”Mads, du kommer att dansa!” Det är Mads Lundgaard han riktar sig till, känd för att alltid dansa mycket. Han är numera Stockholmspolitiker för Sverigedemokraterna, tidigare var han med i Moderaterna. En gång han med i Sikta mot stjärnorna .  EU-kandidaten Charlie Weimers står och pratar med redaktionschefen på Nyheter Idag, den tidigare Mittmedia-reportern Pelle Zackrisson. Charlie Weimers säger att den största skillnaden mellan att köra valrörelse med Sverigedemokraterna jämfört med Kristdemokraterna är att den uppmärksamhet han får nu på en vecka fick han inte på flera år förr. Han säger också att han hoppas på att Henrik Sundström från Moderaterna, som står på plats 25, ska ha lyckats med en genomslagskraftig digital personvalskampanj, kryssar in sig i Europaparlamentet. Jessica Stegrud som kommer in i EU-parlamentet står i lobbyn förbereder sig inför en tv-intervju om statistiken för manliga respektive kvinnliga väljare.

Det är Pontus Mattson på SVT som ska göra intervjun. Han får alltid göra SDs grejer efter att han skrev en bok om partiet. Ett dansband från Skara har brakat i gång. Några partimedlemmar buggar.
Det finns en liten avdelning till höger om scenen. Där sitter den översta nomenklaturan. Jimmie Åkesson och hans hov. Han fästmö Louise Erixon sitter där med något som ser ut att vara en uppstoppad bäver med SD-halsduk runt halsen. Där ligger en t-tröja med texten DOK. Kommunikationschefen Joakim Wallerstein äntrar VIP-zonen med ett glas och skålar med Jimmie Åkesson. Toppkandidaten Peter ”Nalle” Lundgren har rattat kursen till foajén där han sitter vid ett eget bord.


Utanför träffar vi Charlie Weimers igen. Han pratar om vargar med NWT. Sedan säger han: ”Nu ska jag ta en segerdrink” och äntrar vräkiga lyxbåt som ledningen håller till i. Snart är han som uppslukad.

 

Socialdemokraterna
Det är stjärnspäckat valmingel i partihögkvarteret på Sveavägen 68. Vi noterar en ganska mangrann mönstring av socialdemokratiska flaggskepp som Margot Wallström, Annika Strandhäll, Lena Rådström Baastad, Mikael Damberg och förstås valledaren John Zanchi som ser hyfsat nöjd ut ändå.


LOs kampanjchef Johan Ulvenlöv skålar i en pappersbägare med vatten med konsulten Matti Palm, som inte jobbar på Redhill, som man kunde tro, men väl Greenhill. Tobias Lundin Gerdås, stabschef på regeringskansliet, smiter i väg lite tidigare, men Anders Ygeman hugger in på en vicknings-korv i börd. Annars är Socialdemokraternas tillställning lite sofistikerad. Inget dansband här men en cool dj och snyggast plockmat för kvällen. Expressen-Tobbe, AKA Torbjörn Nilsson hänger med Ardalan Shekarabi. Vilket säger en del. För ”Tobbe” hänger alltid med makten. Under tiden slet och stressade hans kollega Tomas Nordenskiöld med livesändningarna.
Det är så coolt hos S att S-tofilerna verkar hänga hemma framför tvn. Ingen Veronica Palm och ingen Ingvar Carlsson, de där som brukar sitta på främsta bänkarna under Almedalstalet. SSUs ledare Philip Botström syntes inte till, men han kanske hängde med Stefan Löfven i war room och begrundade partiets sämsta EU-val någonsin?

 

Kristdemokraterna
Hos Kristdemokraterna på Haymarket får vi déjà-vu. Här har vi varit nyligen. Men då var det grönt. Nu är det blått. KD har helt enkelt tagit lokalerna Centerpartiet hade för sin valvaka vid riksdagsvalet. Att Centerpartiet ville förknippas med en ”hömarknad”, är begripligt. Hur KD tänkte vet vi inte riktigt. Däremot vet vi att Centerpartiet tog KDs förra lokaler, Petter Stordalens splitternya At Six. En rockad alltså.
Teamet bakom topp-kandidaten Sara Skyttedal är taggade och kör sina ramsor.


Vi siktar KD-toppar som Jakob Forssmed, Evin Badrniya och Liza-Maria Norlin, men även trotjänare som Stefan Attefall. Lars Adaktusson meddelade för några dagar sedan att han inte kommer. Men hans frånvaro känns påtaglig som när en elefant har lämnat rummet.

 

Moderaterna
MUF Stockholm står på scenen och hyllar Arba Kokalari. ”Segern är vår, vi har vunnit, segern är vår” sjunger de om och om igen. Hon är gladast av alla i det här valet, det blev tredje gången gillt för henne då hon kandiderat i EU-valet och satsat väldigt hårt på sin kampanj även 2014 och 2009 plus försökt komma in i riksdagen. ”Det känns som att ens syster har vunnit en Oscar, att en sådan här dröm står in är så himla stort” säger hennes lillasyster Ina Kokalari, som också jobbar för partiet. Lillebror Kevin Kokalari är också med, han är just fyllda 18 och går på internatet i Sigtuna. Pojkvännen sedan 14 år tillbaka, Anders Alfredsson, är med på plats. Han gick med i MUF redan innan Arba gjorde det, men det var inte där de träffades – utan när de båda jobbade med att fota nattklubb. Han driver idag filmproduktions-bolaget Happyphant Production. Men det är också en seger för Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, som har fått axla mycket av arbetet och klä skott för partiets strategi att byta ut alla tidigare kandidater, inklusive Anna Maria Corazza Bildt.

Valhäng framför TV4.

Det är uppsluppet och uppslutningen är stor: Gabriella Landerholm, Per Schlingmann Hanif Bali, Pär Henriksson, Tina Ghasemi, Jessica Rosencrantz, Per “Pelle” Nilsson, Michael Storåkers och Martin Borgs förutom hela partiledningen. Då kan det vara intressant att fundera på vilka som INTE är på plats. Paret Bildt ser vi inte till, inte heller JKL-konsulten Anders Kempe och Kreab-grundaren Peje Emilsson är där, då kommer vi iofs SENT.
Partiledaren Ulf Kristersson hyllar ungdomsförbundet MUF, som i denna valrörelse kunde leverera i stället för att ägna sig åt internt bråk. MUF-chefen Benjamin Dousa håller en lite låg profil och hänger mest med flickvännen Helena Walentowicz. En ny gäst fick Moderaterna i nationalekonomen Tino Sanandaji, som annars brukar hänga med Kristdemokraterna.

 

Och han höll på en bra stund….

Miljöpartiet
Vi blir inte insläppta eftersom pressavdelningen dansar. Så vi står en stund i avgaserna från taxibilar på tomgång utanför Nalen.

Centerpartiet
Vi möter en våg av Centerpartister på väg hem och noterar att alla har fått en grön goodiebag. Det städas flitigt i lokalerna. Alla har fått ett fest-kit med guldmössor, som nu ligger i drivor. Det verkar ha festats rejält.

 

Elin Nilsson
elin@dagensopinion.se

Rolf van den Brink  

rolf@dagensopinion.se