Lidingöloppet tycker att de har kommit på ett sätt att arrangera sitt lopp utan att bryta mot lagen om folksamlingar om maximalt 50 personer. Det tycker inte polisen i Region Stockholm och nu tar Lidingöloppet strid för sin modell.

Modellen bygger på att Lidingöloppet skickar i väg 30 deltagare i taget från startområdet och ser till att maximalt 30 löpare befinner sig i målområdet. Väl under 50-gränsen alltså. Men polisen ser det på ett annat sätt och vill inte ge Lidingöloppet tillstånd att genomföra tävlingen i höst.

– Vi har haft en dialog med Polismyndigheten och de menar att start, bana och mål är ett och samma tävlingsområde. Så det är uppenbart en tolkningsfråga, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare, för Lidingöloppet.

Hon utvecklar.

– Polisen utgår då ifrån att Lidingöloppet är en offentlig tillställning, som inte får ha mer än 50 deltagare samtidigt. Det skulle bli en löpare per kilometer plus funktionärer. Detta på en bana som varje dag besöks av tusentals stockholmare och lidingöbor, som är ute och går, springer eller cyklar.

Lidingöloppet anser att lagen och dess tolkning är ”ologisk”.

– 500 personer kan vara inomhus på Wasamuséet. Det finns badplatser, tåg och shoppingcenter med väldigt stora folksamlingar. Självklart måste vi se till att hålla oss på rätt sida av de regler som finns. Och bekämpa corona är överordnat, men det är också otroligt viktigt att folk rör sig och kan springa de lopp de hade tänkt, säger och lägger till:

– Alla andra lopp har helt virtuell variant där deltagarna kommer själv till sin bana, startar sin mobil och klocka. Det är helt okej. Då lägger man ansvaret på individen. Den modellen kan vi också använda, men vi tyckte att vi hade kommit på en smartare modell. Jag har svårt att det blir bättre för folkhälsan utan vår modell.

Lidingöloppet tänker ta strid i frågan och  börjar i dag med ett öppet brev till Riksidrottsförbundet, polisen och Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill att de tar upp frågan i regeringen i augusti.

Lidingöloppet anlitar pr-byrån Starship.