Enligt rapporten har männen på ett företag ofta ungefär samma utbildningsnivå, intelligens och social förmåga. Samtidigt har skillnaderna mellan de anställdas egenskaper ökat mellan företagen.
Rapporten, som skrivits av forskarna Christina Håkansson, Erik Lindqvist och Jonas Vlachos, har undersökt vid vilka företag som svenskfödda män i åldern 30 till 35 arbetade under åren 1986-2008. Forskarna har också, med hjälp av utbildningsregistret och data från mönstringen till militärtjänsten, uppskattat männens utbildning, intelligens och social förmåga.
Undersökningen visar enligt forskarna att skillnaderna mellan de anställda männen inom ett företag har minskat under de senaste tjugo åren, avseende just egenskaper som intelligens, social förmåga och utbildningsnivå.
Samtidigt har skillnaderna mellan företag ökat, liksom lönespridningen mellan arbetsgivare. Lönespridningen har ökat med ungefär 20 procent inom ett företag, medan skillnaderna i lönenivå företag emellan ökat med 70 procent.
– Vi kan förklara ungefär hälften av ökningen av löneskillnader mellan företag med den ökade sorteringen av arbetskraftens förmågor, säger Erik Lindqvist i en kommentar.
Att den manliga personalen i dag är mer lika kan förklaras av att högkvalificerad arbetskraft tar jobb inom it- och telekomsektorn, men också att företagen i större utsträckning anställer personer med samma utbildning.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...