Ett nytt pris kommer under Almedalsveckan att lyfta den aktör som under det senaste året levererat den bästa genomförbara idén för ett hållbart samhälle. Det hållbara framtidspriset delas ut i partnerskap mellan branschorganisationen Gröna Städer, ingenjörskonsultföretaget ÅF och Dagens Opinion. Gröna Städers Hållbarhetskommission utgör jury.

– Det hållbara framtidspriset förenar ÅFs Making future och Gröna Städers Vi skapar morgondagens hållbara städer. Vi är två aktörer som brinner för att vara med och genomföra omställningen till ett hållbart samhälle och vi vill även lyfta andra som är med på samma resa. Därför har vi valt att instifta detta pris och dela ut det under Almedalsveckan”, säger Kajsa Rosén, chef för affärsområdet Road & Rail på ÅF.

Priset delas ut utifrån kriterierna genomförbarhet, skalbarhet, idéhöjd ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Såväl offentliga som privata aktörer kan medverka. Juryn kommer att utgöras av Gröna Städers Hållbarhetskommission och Rolf van den Brink, ansvarig utgivare på Dagens Opinion. Juryn leds av kommissionens ordförande Roger Tiefensee och huvudsekreterare Anna Ljungdell, tillsammans med ledamöterna:
 
·       Erik Persson, ansvarig Samhällskontakter Gröna Städer
·       Lars Eriksson, fd. riksdagsledamot S
·       Terje Johnsson, green advisor ÅF
·       Åsa Johansson, ordförande Sabo
·       Peter Nohrstedt, hållbarhetschef på SKL Kommentus inköpscentral
·       Claes Tingvall, professor i skadeepidemiologi
 
– Vi vill skapa ett pris som förenar kärnan i vad Hållbarhetskommissionen står för, nämligen betydelsen av att hållbarhet inte bara kan ses som en fråga om klimat eller sociala villkor, utan att samtliga dimensioner behöver samspela. Dessutom ska det kunna bli verkstad! Därför är det otroligt roligt att fått möjligheten att vara med och dela ut detta pris, säger Anna Ljungdell, huvudsekreterare i Hållbarhetskommissionen.
 
Det hållbara framtidspriset kommer att delas ut under ett mingel i Gröna Städers hållbarhetsarena på måndag 2/7 under Almedalsveckan i Visby.
 
Den som vill nominera en privat eller offentlig aktör (person eller organisation) kan göra det på info@gronastader.se tillsammans med en motivering om max 1 A4 sida, senast den 15 juni.