Elin Nilsson tar pulsen på de två mest kända EU-kandidaterna i en slutstrid på Sergels torg. I Stockholm.

Så har valfinalernas dag kommit. Här gäller det att vara på topp, eftersom många väljare bestämmer sig precis dagarna innan eller på själva valdagen. Idag ska jag se hur de två mest kända toppkandidaterna levererar. En undersökning från Inizio visar att Alice Bah Kuhnke är den som störst andel väljare känner igen, på delad andra plats kommer Tomas Tobé och Fredrick Federley. Minst känd är Liberalernas Karin Karlsbro. Och därför var det lite roligt ju att Ebba Busch Thor i ett Facebook-inlägg benämnde henne som ”hon från Liberalerna”.

Idag har jag sällskap. Jag vill att ni minns det här namnet för hon är ett upcoming pr genious. Linn Malmberg, jobbar med Alexander Pärleros Framgångspodden där hon bland annat väljer ut highlightsen från intervjuerna, de som blir promo-omslag för avsnitten. Hon har också gjort praktik (ej initierad av skolan, hon skapade den själv) hos pr-förebilderna Daniel Redgert och Margaux Dietz. Hon var in på deras kontor på Östermalm och hälsade på igår, runt omkring de krokarna finns många goals-iga platser säger hon, jag får lära mig att man hör om ställena i SvDs podcast Min helg. Hon bor i Borås och ska börja gymnasiet till hösten. Så när hon besöker Stockholm passar jag på att ta henne med mig som digital expert.

När vi kommer upp till valstugorna är en utfrågning med Sverigedemokraternas tre toppkandidater Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers i full gång. Vi ställer oss vid scenkanten och lyssnar. Utfrågaren säger: ”Vad har varit roligast då? Förutom att träffa alla glada människor, alla glada sympatisörer, alla glada människor och alla… Ja, alla som är glada. Vad har varit roligast förutom de som varit… glada?” Här är energin på topp i alla fall.

En bit bort står Expressens Torbjörn Nilsson med Moderaternas tf presschef Niklas Gillström och Tomas Tobé. De pratar och skrattar och verkar vara på allmänt väldigt gott humör. Organisationschefen Karin Juhlin, kommunikatören Erik Blom och chefsombudsmannen för Stockholms stad och län Lars-Peter Swärd är också på plats. I valstugan står Kjell Jansson, ordförande för Stockholms län och riksdagsledamot. Efter debatten ska han åka med partiets fyra toppkandidater och kampanja på Karlaplan. ”Jag försöker bidra på mitt sätt” säger han.

KDs toppkandidat Sara Skyttedal anländer för att gå på scenen och köra valfinal. ”Vi älskar Sara och Sara älskar oss” sjunger KDUarna som har samlats runt omkring henne.

 

På andra sidan bänkraderna har representanter från Feministiskt Initiativ ställt sig för att hålla upp plakat med texten Make abort lagligt again. ”Denna kom just” säger en av dem stolt om skylten. Man kan säga mycket om Donald Trump, men det är ju något väldigt catchy över den där gamla kampanjdängan.

Alice Bah Kuhnke passerar scenområdet och går mot Espresso House där bästa vännen Mia Törnblom står i dörren och vinkar glatt. De kramas och skrattar och sätter sig därinne ett tag. Sedan går de bort till Miljöpartiets valstuga där de hälsar på valarbetare och tar bilder. I tävlingen om vem som har mest energi på hela stället vinner ingen politiker, det gör Mia Törnblom. Hon postar på Instagram och skriver ”rösta på min bästis Alice”.

Tomas Tobé har slutit upp vid Moderaternas valstuga. Han är på ett strålande humör, det är fint att känna lite härlig medvind på sluttampen säger han. Jag påpekar för honom att han ser ut att vara i otroligt bra form och frågar hur mycket han tränar. Han säger att han tränar fem dagar i veckan, att det har hjälpt honom att hålla uppe energi och fokus. Jag frågar honom vad han tycker om valrörelsen som varit.

”Till slut tycker jag ändå att sakfrågorna kommit fram. Klimatfrågan, kärnkraften, invandringsfrågan, kriminaliteten. Ett tag tänkte jag att nej men det blir samma valrörelse igen ja eller nej eller ja eller lagom till EU liksom. Nu tycker jag ändå det har blivit mer av sakpolitik. Sen har det ju varit mycket skandaler och ganska käbbligt. Det har varit lite speciellt. Jag har försökt att stå utanför det och inte haka på, det är så lätt att göra det för man blir så engagerad, men jag har försökt att hålla mig borta från det.”

Han berättar om hur Moderaterna har hållit extra stort fokus på riktade målgrupper för sina kandidater, att de har ställt in sig på sina respektive fokusgrupper. Som Jörgen Warborn med företagare. ”Jag har sagt till honom att du ska vara på vartenda Rotarymöte i hela Sverige” säger Tomas.

Jag frågar honom varför han tror att han och Alice Bah Kuhnke är mest kända av alla kandidaterna. ”Jag tror det beror på att Alice är ju känd sedan hennes tv-historia och att hon har suttit i regering. Med mig är det möjligtvis att jag har varit ganska mycket i media under många år.”

Nu ska debatten snart börja. Vid scenen står Isabella Lövin och delar ut valmaterial, iklädd ett sånt beaty pageant style band i grön färg. Hon säger att hon kommer kampanja tills vallokalerna stänger, med Skärholmen som sista anhalt. Jag hälsar på pressekreteraren Joakim Söder som säger att jag kan köra frågor till Alice efter debatten.

Tomas och Alice intar scenen tillsammans med Uppsala studentkårs ordförande Ludvig Lundgren som ska moderera debatten. När de kör igång så tänker jag att det är ju något med att partierna arrangerar sina egna debatter som gör dem annorlunda. Det var samma sak för Jan Björklund och Jimmie Åkesson. De blir så himla snälla och respektfulla mot varandra. Och lägger fokus på att lyfta sin egen politik – något som ju väljare och så kallat vanligt folk alltid efterlyser av politiker. Dessa debatter är som en sing-off i X Factor, där ju hundra procent fokus handlar om att få fram sin egen röst. Skulle man ägna ens sekunder av låten åt att försöka skapa oljud när den andra sjunger så har man garanterat förlorat.

”Det är något jag tagit med mig in i den här valrörelsen, att faktiskt tala klarspråk kring vilka utmaningar vi står inför. Och det finns ju en anledning till att hundratusentals barn är ute på våra gator, och då inte bara i Sverige utan i hela Europa och i världen. För att de är oroliga för sin framtid. Klimatet är den stora ödesfrågan som ligger på Europaparlamentets bord under de kommande fem åren. Och det stora som vi måste göra, det är ju att minska utsläppen på växthusgaser” säger Alice.

”Sverige ska vara ett föredöme i Europa. Och Europa måste vara ett föredöme i världen. Ska vi klara av att nå upp till våra klimatmål, då måste vi ju få länder som Kina, USA och Indien att också vara med i att minska utsläppen. Europa kan göra oerhört mycket för att säkerställa att vi får en mycket bättre klimatpolitik. Det handlar om att satsa på mer av handel med utsläppsrätter, det handlar om att öka klimatbeståndet, men jag tycker också att det handlar om ett vägval som måste göras” säger Tomas.

Tänk om alla debatter skapades av politiken själv, och journalister ägnade sig enbart åt att ställa frågor till var och en för sig, samt att göra granskningar så klart. Ett pangkoncept tror jag det hade varit. Jag menar, är det för väljarnas skull som alla medier ska hålla sin egen toppkandidat/partiledardebatt liksom?

Jag frågar Linn vad hon tycker om deras Instagram-konton. Hon säger att de har fina bilder, att det är snyggt att Tomas flöde går mycket i blått rakt igenom och att Alice är grym som svarar på alla kommentarer. Att de ska satsa mer på livesändningar där de själva kommenterar vad som händer när de är ute på en location, korta ner sina bildtexter lite och inte lägga filter på pressbilder utan bara på mobilbilder.

Efter debatten när vi väntar på att Alice ska göra klart en tv-intervju passar vi på att hälsa på härliga Mia Törnblom. Linn berömmer henne för en grym intervju i Framgångspodden, där det fanns mycket intressant innehåll att highlighta. Mia säger att hon tror att det är bra att personer som hon själv, som säger saker på ett enkelt sätt så att folk förstår, uppmanar människor att gå och rösta. ”Ingen ska behöva känna sig dum för att man inte fattar allting om politiken, det räcker med att ha en enda hjärtefråga” säger hon.

Alice är klar med tv-grejerna, hon och Mia säger hejdå och sedan konstaterar hon att det har varit roligast att debattera mot Tomas i den här valrörelsen. ”När man har så olika politik också så blir det väldigt bra också när man är respektfulla mot varandra. Vi kan ha väldigt olika politiska åsikter och tankar och förslag men vi behandlar varandra med respekt. Jag har ju mött andra som inte beter sig som jag tycker att man ska bete sig. Jag tar illa vid mig när man inte är väluppfostrad helt enkelt. Så debatterna med Tomas har varit väldigt givande.”

På frågan om hur de valde moderator säger pressis Joakim att när de var i Uppsala så ville de ha en lokal person. ”Och så var det Moderaterna där, de lokala Moderaterna, som hjälpte oss att ordna det. Så kände de honom. Jag vet inte om han är politiskt engagerad, han kanske är moderat eller så men det spelar ingen roll, han har varit jättebra.”

Jag frågar om hon har något annat moment som är minnesvärt från valrörelsen.

”När jag har träffat Grön Ungdom. Det har alltid varit så att var jag än har varit i landet så har det gett en energi att få komma till en valstuga när Grön Ungdom är där och då orkar man vara uppe ett dygn till.”

Jag frågar vad hon skulle säga är valrörelsens lågvattenmärke.

”Jag tycker att när vi, inklusive mig själv, för debatter och talar i munnen på varandra – det tycker jag inte om. Och samtidigt så, jag pratade med Tomas och Federley om det igår, vi vet ju varför det blir så. För att vi är så engagerade. Vi brinner ju. Och samtidigt är vi också högst medvetna om att väljarna och lyssnarna inte tycker om det. Men vi kan liksom inte hålla oss, förstår du hur jag menar? Och då blir man ju irriterad på sig själv och frustrerad över att man inte kan bärga sig. Det tar jag med mig och ska försöka bli ännu bättre på till nästa valrörelse, att inte avbryta. Att hålla mitt engagemang och kanalisera det när jag får ordet.”

Jag frågar om hon kollar igenom tv-debatterna i efterhand för utvärdera sina insatser.

”Näe, men jag borde ju göra det. Men dels så tycker jag inte om det och sen så har jag inte haft tid. Men jag har ju medarbetare som kollar igenom allt. Det är väl något man får göra nu i efterhand, tvinga sig själv att gå igenom för att analysera det och bli bättre på att förmedla sitt budskap. Det är bra att du säger det, för så gör ju fotbollslag och elitidrottare, de sätter sig direkt efter matchen ju och analyserar spelet. Det är ju också vår utmaning miljöpartister, med allt det klimatengagemang som finns så måste vi ju då också fånga väljare till vår politik och då kan det också handla om det – att ju bättre jag blir på att analysera vad jag gör för fel eller var jag inte når fram eller där man inte hör vad jag säger, desto fler kan jag ju nå.”

Jag frågar henne vad hon tycker om att det är så många politiker som försöker claima Greta Thunberg.

”Det var något som vi tidigt diskuterade i Miljöpartiet, och bestämde oss för att inte på något sätt inkräkta på hennes idéer och mark. Så vi har ju aktivt, och jag har ju aktivt, när människor har försökt få ihop oss tackat nej eller aktivt försökt att undvika det. För hennes skull, just därför att hon är ju inte Miljöpartist. Hon har inte valt något parti, hon är större än så. Och då tycker jag att det är oförskämt att claima henne. Det tror jag inte heller skulle vara bra för Miljöpartiet, eller för vilket parti som helst, för människor ser igenom det.”

Ikväll blir det debatt mot Sara Skyttedal för Alice Bah Kuhnke. På Instagram skriver hon att om man funderar på att rösta på Miljöpartiet men har någon fundering eller fråga innan – så kan man skicka ett direktmeddelande till henne som hon kommer att svara på innan klockan 10.00 på valdagen.

Elin Nilsson

elin@dagensopinion.se