Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterar ett nytt sätt att visa hur Sverige klyvs och det nya begreppen ”skatteklyftan” och den ”demografiska klyftan”.

Den demografiska klyftan består av att 10-12 kommuner med störst avfolkning ligger nordvästra Sverige, i stödområde A och B. Där ska 100 personer försörja 88 barn och äldre, jämfört med rikssnittet 74 och 57 för Stockholm.

”Skatteklyftan” består i att skatten kommunerna i de nordvästra delarna av landet ligger på 33,8 kronor i snitt jämfört med 29,8 i Stockholm. Innevånarna i de nordvästra delarna betalar 3 700 kronor mer i skatt per år.

Dessa ”klyftor” ska slutas med hjälp av ett höjt grundavdrag à 11 000 kronor per år, som ska ge just 3 700 kronor mer i plånboken.

– Dels kompenserar det landsortsborna för de demografiska och geografiska utmaningar de står inför. Människor som bor där får mer pengar kvar i plånboken. För det andra stimulerar det ökade grundavdraget den lokala tillväxte, säger Annie Lööf.

Hur förslaget ska finansieras är oklart. Det blir en fråga om diskussioner med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna inför budgeten.

– Det kan komma inom ramen för den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder kronor eller genom reformutrymmet.