tisdag 3 juli
”Den viktigaste uppgiften man har som politiker är att dölja sin personlighet.”
Så sa en kommunpolitiker i min hemstad Sundsvall till mig en gång när jag var 19 år gammal. Även om hon hade en skämtsam ton så fanns där ett allvar.
Den principen har legat ganska fast under många års tid – och det är just den som kommer att behöva brytas upp för att den nya generationens väljare över huvud taget ska orka lyssna på vad politiker har att säga. De följer människor digitalt som visar sin vardag och livet som det faktiskt är med sina upp och nedgångar. Om vi då har politiska företrädare som svarar ”jag kan bli lite för målinriktad och fokuserad ibland” på frågan vad deras sämsta sida är (som partiledarna ju faktiskt svarar inför det här valet) så har vi ett misstroendeproblem.
 
Politiken må vara bra, men varför sitter människan och försöker vara just mer än människa?
 
Ingen från den så kallade millenniuml-generationen kommer att köpa det. Donald Trumps framgångar beror ju trots allt till stor del på att han faktiskt är transparent kring vem och hur han är. Han må bete sig galet – men han döljer inte sin personlighet. Och om politikerna inte vill att Joakim Jockiboii Lundell ska bli statsminister 2022 så behövs ett öppnare och mer personligt ledarskap.
 
De här sakerna har jag funderat på under dagen. Då den nya formen av makthavare inte alls snålar med att visa vem han eller hon är.
 
På förmiddagen vandrar jag ner till hamnen för att möta upp och intervjua två av Almedalens i min mening allra viktigaste opinionsbildare. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som driver en av Sveriges största podcaster, Ångestpodden. De har riktat sitt fokus på ett av de absolut största samhällsproblemen vi har, psykisk ohälsa. Annika Strandhäll (s) har gästat dem, MUF och SSU har mötts i den första debatten som enbart fokuserar på psykisk ohälsa hos dem. Och nu inför valet är några av partiledarna bokade. Under morgonen har de hållit i en frukost tillsammans med Vision – som de startat kampanjen #varärminkurator tillsammans med.
 
Sedan går jag uppåt mot Donners Plats och utanför Svenskt Näringslivs hus träffar jag vd Carola Lemne. Hon är väldigt nöjd med utspelet de gjort kring Sverigedemokraternas ställningstagande mot EU – och konstaterar därtill att det är en fördel att ha luft i programmet då det finns utrymme att reagera kring saker som händer. Hon minns tillbaka vilka som varit de mest framgångsrika genomslagen för Svenskt Näringsliv under de senaste året och ingen av dem har varit planerade.
 
Därefter gör jag mig i ordning för att gå på Almedalens härligaste mingel, inte bara min åsikt utan det toppar Makthavares mingel-lista i år: Petter Stordalens champagne-mingel på Clarion Hotel Visby. Är det någon som inte är snål med personlighet så är det han. Innergården är fullspäckad av gäster och Eric Gadd står för musiken. Jublet är totalt när Petter håller tal. Man skulle kunna tro att han var en partiledare i sällskap av de egna i en tid då opinionen går spikrakt uppåt.
 
Jag träffar Josef Fallessen, som tillsammans med Mikael Arndt driver Business-podden som är en podcast där entreprenörer får pitcha sin idé för en jury. Hans dagar i Almedalen består av möten och de kommer att spela in två podd-avsnitt här på plats. Gästerna kommer att vara två mycket mäktiga kvinnor.
 
Inne i vimlet befinner sig också Edward Blom, som alltid i Almedalen ser han ut att vara gladast på stället. Han säger att visst är politik fokus för veckan men det kan inte vara allt. Det måste finnas rum för mingel, sol och vin också. På den mer jobbmässiga agendan har han matprat kopplat till turism med Eskil Erlandsson. Under tiden när vi pratar slår hans lille son sin ryggsäck på mig och får en omedelbar tillsägelse av pappa. Jag tyckte dock att det var sjukt roligt (hur ofta blir man attackerad av ett barn i Almedalen liksom?) så inget bråk där.
 
Något som däremot varit bråkigt är stämningen på Twitter mellan Sara Skyttedal och Annie Lööf. Anledningen till bråket är föga förvånande en kommande eventuell regeringsbildning och hur Alliansen ska förhålla sig till Sverigedemokraterna samt hur det egna samarbetet kan komma att se ut. Sar Skyttedal ifrågasatte Annie Lööfs ledarskap och ställde sig frågande till vad Centerpartiet egentligen vill. Annie Lööf svarade i sin tur med att skriva ”Din attityd Sara är inte direkt allianssammanhållande”. Jag träffar Sara och frågar henne hur läget ligger mellan de två just nu och få svaret att det finns en del saker hon vill ha svar på – men läget de två emellan är okej.
 
Bråket verkar vara lagt på is för tillfället, men att få se de två sitta tillsammans och försonings-skåla på Wibsy Hotell känns föga troligt. 
 
Någon som däremot har en väldigt god vänskap med Annie Lööf är Isabella Löwengrip. Hon var på plats hos Stordalen och jag frågar henne om det finns politikerträffar inplanerade som är mer av påverkans-möten med diskussioner kring politiska frågor. Hon säger att inget är bokat med politiken annat än personligt umgänge. Med det oklara regeringsläget och långsamma tempot känns det mer rimligt att hon fokuserar på business tycker jag. Och planer smids, Löwengrip + Stordalen har en bolagsidé på gång. Vad det rör sig om är ännu hemligt. Kanske är det igång under nästa års Almedalen. 
 
Det är minst sagt intressanta människor på minglet varav de flesta ej verksamma på Gotland utan från andra delar av Sverige (Norge, och världen) men en av de allra mest intressanta på plats enligt min mening är Caroline Ortmark, vd på produktionsbolaget The Line, som just nu är i full gång med att spela in serien Den inre cirkeln, baserad på Per Schlingmanns bok I maktens öga. Deras verksamhet är baserad på Gotland, med kontor i Stockholm och Torpshammar utanför Sundsvall (en liten tätort i Ånge kommun på 444 invånare där min släkt kommer från). Caroline är mycket nöjd med inspelningarna hittills som har varit igång under veckan och den form av PR som Per Schlingmann gör för serien är riktigt bra tycker hon.
 
Champagne-minglet omvandlas till fotbolls-mingel och många stannar kvar för att heja på Sverige. En av dem Alexandra Pascalidou, alltid aktuell i samhällsdebatten – nu med boken Mammorna, som skildrar mötet med 19 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden. Alexandra utstrålar själv en systerlig aura och hon säger till mig att det är en tuff bransch vi är i och om det skulle vara något får jag gärna höra av mig till henne. Älskar när människor är så. Boken släpps den 17 augusti i sommar och jag ser fram emot att läsa den.
 
Värden Petter Stordalen är precis lika välkomnade och härlig som alltid. Jag älskar Sverige, säger han och ler stort.
 
Stämningen i hela Visby lyfter ytterligare. Galet mycket faktiskt. Partiledare, ministrar, alla på hela stället faktiskt skriker och dansar i glädjeyran. Vi tackar Sundsvalls-sonen Emil Forsberg för det!
Senare mot kvällen är det politics as usual. På väg mot Skandias talmingel träffar jag artisten Amanda Winberg som hänger med bästa vännen Elsa i ett hörn av Donners Plats. Trots att det inte går att få tag i en Uber i Almedalen så är hon på toppenhumör. Amanda, som skördar mer och mer succé för varje vecka som går, har precis uppträtt i Drottens kyrkoruin för In My Backyard, ett bostadsinitiativ hon själv varit engagerad i – som är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och Universal Music. Jag frågar henne om det finns mer hon vill göra för att påverka politiken från sitt håll, som inflytelserik bland unga. Hon säger att det finns massor hon vill göra – och att hon har lust att stanna längre i Almedalen nästa år. Dessutom är det en fördel för de som är artister eller profiler i andra sammanhang för att de kan vara personliga utan att dömas för det – och personligt tilltal är något som unga föredrar, säger hon.
 
Det känns som att vi kan vänta oss att många fler influencers kommer att åka hit nästa år för att prata med och utmana politiken. Utmanar jantelagen gör Sverigedemokraterna med sin massiva dekor till restaurangen de abonnerat, Barbeque Garden. Inget liknande har synts i Almedalen förut. Det känns liksom både tacky och smart (då deras anhängare lätt hittar dit och har ett stort tillhåll att disponera). Vilka anhängarna är syns inte från utsidan. Men ryktet säger att en viss profil från ENT hänger där.
 
Så till traditionella Skandia-trädgården och kvällens talare Jan Björklund. Han har som vanligt borstat bort dammkornen, som hamnat där av att människor ständigt frågar när han ska avgå, från sin axel. Han kör bara helt enkelt.
 
Trädgården är fylld av politiker och icke-politiker som vanligt. Jag träffar på Simon Strand, som är aningen trött efter gårdagens middag och fest med Nöjesguiden, där bland andra Hannah & Amanda var gäster, men är annars vid gott mod. Det bör han ju också, veteran som han är. En som är ännu mer veteran i sammanhanget är statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, besökare av Almedalen sedan året innan jag föddes. Jag undrar vem han tycker har hållit det bästa talet hittills och han svarar Ulf Kristersson på den frågan. ”Det var ett tal från någon som är en potentiell statsminister” säger Stig-Björn. Sedan frågar han mig om det bara är skvaller jag skriver. En blandning mellan högt och lågt är bäst för saker och ting är ofta sammanvävda svarar jag honom.  
 
Jag träffar sedan Liberala Ungdomsförbundets förbundsordförande Joar Forssell, tillsammans med förbundssekreterare Elias Collin och kommunikationschef Emilie Tilstam. De är på mycket gott humör och uttrycker glädje över att deras partiledare lyfter upp dem från ungdomsförbundet så mycket. Eftersom de inte är inbjudna att tävla i Industrikampen detta år (fyra tävlanden utses varje år) så ska de inte vidare dit, Joar ska på Saabs mingel istället och hålla försvars-fanan högt.
 
Jag rör mig mot Industriområdet där kvällens tävlanden på temat superhjältar är Philip Botström från SSU, Benjamin Dousa från MUF, Hanna Lidström från Grön Ungdom och Magnus Ek från CUF. Vinnaren som korades blev Benjamin och SSU kör klassikern ”Vi vinner val istället” som alla politiker gör när de förlorat i någon annan tävling än just valet. MUF är otroligt glada, till skillnad från Edward Blom, som blir riktigt förbannad faktiskt. Anledningen till det?
Ordningsvakterna kör ut honom för att hans treåriga son (med ryggsäcken) dricker läsk ur vinglas. ”Det sänder dåliga signaler” tycker vakterna. ”Förbannat sjukt nykterist-PK-samhälle” skriver han senare på sin Instagram att vi lever i.
 
Det är härligt med dem som säger sitt hjärtas mening på riktigt. Imorgon får vi se om Annie Lööf gör detsamma på Centerpartiets dag. På kvällen sedan är det Almedalens största fest, Dagens Medias DJ Battle. Nya på scenen för i år är Isabel Adrian, känd från Svenska Hollywoodfruar, och Smail Alihodzic, känd från Paradise Hotel. De tävlar för NENT i mediernas battle. I politikernas battle kommer bland annat Gulan Avci att inta scenen.