Arrangörerna av Almedalsveckan håller för första gången ett seminarium i riksdagen på tisdag 11 juni. Syftet är att få de partierna att engagera sig på riksnivå i Almedalsveckan.

Seminariet hålls klockan 12-13. Projektledaren för Almedalsveckan Mia Stuhre ger en lägesrapport. Peter Ingvarsson från Connect PR samtalar sedan med Lena Rådström-Baastad,  partisekreterare (s), Kerstin Lundgren (c), vice talman och Josefin Malmgvist (m), samt ordförande för M-kvinnorna.

Värdar för seminariet är Lars Thomsson (c) och Hanna Westerén (s), riksdagsledamöter Gotland. Detta eftersom det är riksdagspartierna på Gotland som står som arrangörer av Almedalsveckan tillsammans med Region Gotland.

Lars Thomsson berättar om initiativet:

– Huvudsyftet är att vi ska försöka få till ett forum för de nationella partierna. Huvudarrangörerna av Almedalsveckan är ju riksdagspartierna på Gotland, men vi känner att det behövs mer nationell samling för frågor som kommer upp. Samarbetet behöver utvecklas så att man får med partierna i Stockholm på banan. Det vore verkligen önskvärt.

Varför håller ni seminariet nu?
– Vi ser ju att partierna behöver ännu mer aktivering i Almedalen. Hela Almedalsveckans grund är politiken och samhället. Då behöver de politiska partierna bli ännu mer aktiva och synliga i Almedalen, säger Lars Thomsson, och utvecklar:

– Det pågår ju en diskussion om Almedalen börjar bli något annat. Det tycker inte jag, men det gäller att hålla i Almedalen som demokratins högborg.

Vad ska seminariet leda till?
 – Dels att få upp den aktuella diskussionen och pejla om det finns ett intresse för en nationell arbetsgrupp.

Vilken diskussion tänker du på?
– Det har förekommit en diskussion om NMR som ovälkommet inslag. Prisnivåerna hör jag om rätt ofta och att seminarierna blir allt kortare.