– Har du en Mac-dator kan ett hotellrum bli dyrare att boka online eftersom Mac-användare anses vara mer köpstarka, säger föreläsaren och internetexperten Fredrik Alverén.
 
I boken ”Såld på nätet – priset du betalar för gratis” beskriver Fredrik Alverén en mångmiljardindustri som få känner till. Han granskar hur varje internetanvändare på ett eller annat sätt betalar för alla tjänster och produkter som tycks vara gratis. Valutan vi betalar med är personlig information och den har blivit en ovärderlig handelsvara för företag som sysslar med internetannonsering.
– Det är svårt att mäta vad industrin egentligen omsätter, uppskattningarna är väldigt spretiga. Man brukar tala om 28 miljarder dollar i Europa och Google tror att hela industrin snart kommer vara värd mer än 200 miljarder dollar, säger Fredrik Alverén.
 
Han fortsätter:
– Folk har kanske hört talas om att Google och Facebook samlar på sig personlig information om användarna, men vet inte att den finns en gigantisk marknad för att köpa och sälja vidare informationen. Jag bestämde mig för att skriva en bok som förklarar vad ”gratis” egentligen innebär.
 
Vad företagen sedan använder informationen till varierar, men att det är annonsmarknaden som bär upp den ekonomiska modellen på internet går inte att komma ifrån. Det räcker att gå in på en sajt för att information ska avslöjas via exempelvis cookies. Därefter kan uppgifterna auktioneras ut till vem som helst som vill köpa annonsutrymme på nätet. Allt sker inom loppet av en sekund.
– Om jag använder Gmail och har en mailkonversation med en vän om ett visst kameramärke kan det registreras hos Google. När jag sedan använder Googles söktjänst kan det matchas med innehållet i mailet och ökar sannolikheten för att en annons från just det företaget dyker upp en vecka senare. Men även generella sökträffar kan påverkas och träffar som är relaterade till just det företaget lyfts fram. 
 
I marknadsföringen av boken använder Fredrik Alverén samma mekanismer som industrin han har granskat gör. Han vill uppmärksamma värdet av personlig information.
– Man kan ”köpa” min bok med personlig information som jag senare kan sälja vidare på marknaden. Fyller man i ett formulär med korrekta personliga uppgifter skickar jag en bok. Syftet är att belysa värdet på informationen och få folk att tänka efter och reflektera över att uppgifterna har ett fysiskt värde, som en bok.
 
Han uppmanar dock kunderna att läsa villkoren noga.
 
tre råd från experten:
• Ifrågasätt allt som är gratis på nätet.
• Uppdatera din webbläsare regelbundet och radera cookies med jämna mellanrum.
• Se till att du läser och förstår användarvillkor på nätet och ta reda på vad de får göra med den information som du lämnar.
 
Ett utdrag ur boken finns att läsa i det kommande numret av Veckans Brief.
 
Oscar Örum