Jag kom att tänka på en historia som ni säkert har läst förr, men påminn er om denna så ska jag förklara senare i texten varför jag kom att tänka på den efter onsdagen.
 
”En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.
 
– Varför är du inte ute och fiskar? frågade affärsmannen.
 
– Därför att jag fångat tillräckligt med fisk för idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.
 
– Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över? sa affärsmannen.
 
– Vad skulle jag göra med den fisken? undrade fiskaren.
 
– Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Med pengar kan du köpa en motor till din båt. Sen kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.
 
– Vad ska jag göra sen? frågade fiskaren.
 
– Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.”
 
Jag börjar dagen med att sitta i Almedalsparken som är fylld av idrottsföreningar och skriva. Skinande sol. Sedan beger jag mig mot Strand Hotel för att intervjua influencern och superkommunikatören Margaux Dietz på deras takbar med fantastisk utsikt (rekommenderar). När hon kommer har hon precis så härlig energi som på Youtube. Kvällen innan har hon varit på en middag hos Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius, suttit bredvid Per Schlingmann som varit lika klok och rolig som alltid. Vi går vidare in på hennes möten med partiledarna. Denna vecka träffar hon Annie Lööf, Jonas Sjöstedt, Gustav Fridolin och Ebba Busch Thor för att ställa frågor hennes följare har kommit fram till. Sedan går in på vad som kommer att krävas för att politiken ska nå ut digitalt och vilket tänk som saknas idag. Hon är mycket skarp Margaux, och hennes sätt att verka som influerare har lyft hela branschen.
 
Därefter går jag på Jernkontorets stora mingel i deras trädgård. Där träffar jag Mikael Damberg (s)som mår fint men är lite trött. Han ska tala en stund och säger att det är roligt för att det här handlar om frågor som han brinner allra mest för. Jag frågar honom om han tror att Annie Lööf kommer att splittra Alliansen i sitt tal denna kväll. Han svarar att hon kommer försöka att plåstra ihop så mycket som det bara går. På frågan om hon kommer att lyckas svarar han att det inte är möjligt för att den har spruckit för mycket redan.
 
Sedan är det Centerpartiets Emil Källströms tur att bli utfrågad. Han säger att Mikael Damberg fegat ur att debattera mot honom för tredje gången nu. Och att därför är utfrågningarna separata. Tidigare har Stefan Löfven, som liksom Emil Källström kandiderar för Västernorrlands län, också backat från att debattera mot honom. Jag minns back in the day när jag och Emil kunde sitta i samma paneldebatter och kampanja samtidigt på skolor runt om i länet. Han fick all uppmärksamhet och uppskattning. Alltså all verkligen. Men det unnar jag honom och ska inte älta vidare. Gillar Emil, han är trevlig. Jag frågar honom om han tror att det finns något i det Mikael Damberg sa om att det är för sent att laga. Fake news svarar han på det. Han medger att det visserligen inte varit fyra jätteroliga kommunikativa dagar men säger att det absolut inte är kört för Alliansen. Jag frågar vad han tycker om Sara Skyttedals twittrande och sätt att ta en konflikt öppet. Det är knappast första gången hon gör så svarar han på det. Sedan går han iväg för att lyssna på talet och därefter åka hem. Han går inte på mingel säger han.
 
Men det gör jag, så därför beger jag mig vidare till Skandias trädgård. Hälsar på Ardalan Shekarabi (s) som haft en fullspäckad dag med panel-talande i ett. Sedan träffar jagFöretagarnas vd Gunther Mårder, som ska delta i Expressens Niklas Svenssons eftersnack. Och vilket tacksamt tal att kommentera. Har aldrig hört något liknande i Almedalen. Faktiskt på riktigt. Annie är den duktigaste talaren av alla partiledarna tycker jag.
 
Dock kommer varken Annie Lööf eller någon annan partiledare att delta i Dagens Medias DJ Battle. Det börjar bli mer och mer förbjudet med tiden för statsråd och andra toppar att delta på scen. Why undrar jag, när utvecklingen pekar på att människor snarare vill se mer personlighet från politiker och inte mindre. Har hört många klaga på eventet också. ”Får tag i biljetter om jag vill men har ingen lust att gå”-attityden. När jag växte upp så tyckte man att det var sjukt coolt om Kicki Danielsson eller Nanne Grönwall eller vem som helst som var med på tv kom till ens stad (ett av mina lyckligaste barndomsminnen var när jag träffade Tobbe Trollkarl) så jag tycker att alla stora happenings (särskilt med rökmaskin) är så roligt så roligt. Och fattar inte grejen med att vara blasé inför saker bara för att. 
 
Jag och min vän Adam Rydstedt beger oss dit och Det är packat med människor. Galet mycket folk är det på plats precis som väntat. 2700 personer. Träffar Karin Adelsköld och säger att jag har lust att dricka slattar under hela kvällen, inte av snålhet utan av otåligheten kring att det inte går att komma fram till baren. Hon skrattar gott åt det. Tycket mycket om Karin, hon är genuin. Fanns det ett pris för genuinast i Almedalen så vore det hennes. Dricker dock inga slattar på grund av rädsla att bli drogad eller så men får ADHD-ryckningar i fötterna av att inte komma fram genom folkmassor. En som skrivit en bok om det som sin superkraft (ibland undrar jag om vi ens har samma diagnos) är Viktor Frisk som är precis lika glad som alltid när jag träffar honom. Han är en sån som alltid ler. Det är härligt ju.
 
Jag har sagt åt Adam att vi måste spana efter ett mord under kvällen. Då ett mord sker på DJ Battle i Per Schlingmanns bok, I maktens öga, som spelas in under veckan som tv-serie, Den inre cirkeln, så bör ju mordet spelas in under kvällen helt logiskt tänker jag. Vi letar mord i folkhavet. Kameror finns ju överallt så svårt att säga vilken som är filmkamera. Men mordet måste ju synas om man är uppmärksam. Vi lyckas dock inte se något.
 
Även då jag tycker att det är the mother of jobbighet att trängas bland folk så kan jag inte låta bli att skratta åt att det finns en VIP-läktare dit biljetterna kostar 12 000 kronor. I min grannkommun Härnösand fanns en liten klubb som hette Svenssons där de hade en VIP-sektion som var obevakad. Dit brukade de som var för fulla gå in och sova en stund innan de festade vidare. Kontraster.
Varför betalar folk 12 000 för att vara på en läktare av trä? För att visa att dom kan?
Jag förstår det inte. Men kanske att det blir så när en stor del av de allra mäktigaste och rikaste i Sverige samlas på en liten ö. För att kunna mäta makt och pengar blir obegripliga saker svindyrt för att fungera som en typ av kryptovaluta. Liksom ta en krita och rita upp en ruta på Donners plats och ta tusen spänn in avgift för att få stå i rutan i fem minuter. Bara de som har mer än råd och vi som är lite trashy kommer att skratta. Därav att jag kom att tänka på historien i början. Mest VIP av allt är att slippa bry sig.
 
När tävlingen, själva battlet, drar igång så är det inte regeringen mot Alliansen utan de senare möter Feministiskt Initiativ. Liksom Mikael Damberg och Stefan Löfven har de backat. Trots att det inte är Emil Källström de möter. Däremot är Sara Skyttedal på scenen, liksom Gulan Avci (l). Det faller sig naturligt för dem medan Benjamin Dousa ser lika obekväm ut som Alex Schulman (som ikväll står på VIP-läktaren och röker, vi får se hur länge ambassadörskapet för #anonsmokinggeneration håller) och bekvämast av alla på scenen är Edward Blom. Han festar rejält så att säga. Och det är tur att han inte tog med sonen upp på scenen för då hade antagligen vakterna slängt ut honom även härifrån.
 
Alliansen vinner och musiken dånar i högtalarna. Jag träffar Özz Nujen som är på glatt humör. Och jag känner faktiskt att han kan väl få bli förlåten någon gång, nu när han fått massor av kritik i medierna och överallt. Han visste ju knappast att han som byggde släktens hus på Gotland skulle komma att bli terrorist. Betala svart är fel absolut, men att dra paralleller mellan Özz och terrordådet som en del gjort är faktiskt lågt. Vi måste sluta driva omänskligt stora drev mot människor i Sverige. Annars kommer ingen förutom extremister som skiter i allt orka vara engagerade och verka offentligt.
 
Med den tanken lämnar vi DJ Battle och går på efterfest. Det är stökigt och roligt. Wisby Strand och Gutekällaren och överallt känns det som. På natten i kön till grillen vid Stora Torget träffar jag Per Schlingmann och frågar om de fick mordscenen och är nöjda. Den kan inte spelas in nu utan det måste vara tyst runt omkring förklarar han. Makes sense när man tänker efter. Det var ändå roligt att spana efter.
 
Går hem och sätter mig vid datorn. Socialdemokraternas dag imorgon (läs idag) och Stefan Löfvens tal är mycket viktigt inför kommande valrörelse.
 
Elin Nilsson