Enligt Almega, som bygger sina teser på statistik från Eurostat, minskar personalutbildning i andel av företagens totala från 2,1 procent till 1,6 procent mellan 2005 och 2015 i Sverige. Mellan 1993 och 2017 har investeringarna i automatiserande teknik ökat med 288 miljarder kronor.
 
Därför vill Almega införa ”kompetensavdraget”, som innebär att arbetsgivaren kan återfå halva kostnaden för köp av externa kurser genom att dra av motsvarande belopp från företagets skattekonto.
 
Vad den minskade andelen investeringa i kompetensutvecklin i förhållande till teknik beror på vet inte Almega säger med dess näringspolitiska expert Fredrik Voltaire har några ”starka kandidater”.
 
– En trend vi har observerat är att företagen blir mindre över tid när det växer fram småföretag i det digitala samhället. De små företagen har inte alltid så stora resurser att avsätta till kompetensutveckling.
– Vi ser också att folk inte stannar lika länge på företagen. Det kan göra det mindre lönsamt att investera i sin personal.
– Vi ser också stora ökande teknikinvesteringar. Företagen verkar lägga stora delar av sina investeringar på att köpa in nya maskiner, programvara och it-utrustning. Det finns nog en konkurrenssituation mellan fysiska och immateriella investeringar.
Almegas mest omfattande grundförslag skulle kosta staten 8 miljarder kronor per år.
– Det skulle var en stor satsning som verkligen skulle boosta företagens investeringar i personalen, men vi skissar även på lite-versioner med lägre procentsats (på avdragen). Då kan man komma ner i en miljard. Det är upp till politikerna hur mycket man är beredd att satsa, säger Fredrik Voltaire, som påpekar att Almegas kompetensutvecklingsavdrag även kan spara pengar.
– Det finns stora besparingsmöjligheter om arbetslösheten sänks och om man bantar pengarna som snurrar på Arbetsförmedlingen när företagen blir bättre på att själva utbilda unga och nyanlända. Vi tror också att man kund ta en del pengar från regeringen kunskapslyft på 12 miljarder kronor.

Hur ska ni få politikerna att ta upp idén om kompetensavdrag?
– Vår bild är att fackförbunden tycker att det är en bra idé och vi ska närma oss Unionen och andra fackförbund för att se om vi kan få stöd. Det råder en bred samsyn i dag i att investeringarna i kompetensutveckling måste öka. Det här kommer att göra mycket för personalen men även för arbetsgivarna.