Den som äntrar Donners plats kan inte undgå att Region Uppsala har valt ett påkostat ställe, lite bakom Hotel Wisby. Pratar vi om regioner kan nämnas att Västsvenska Arenan flyttar ett snäpp närmare Kallis och en bit in i parken.


I parken snickras det på försäkringsbolaget Skandias nya viste, Donnersgatan/Strandvägen. Trädgården har plats för 55 sittande personer under seminarier och betydligt fler stående. Skandias förra trädgård vid scenen har i år tagit över av pa-byrån The Labyrinth. Där ska Dagens Opinion hålla direktsänt eftersnack med utvalda gäster i anslutning till talet, med start måndag.

Vad gäller medier har hålet Aftonbladet lämnat efter sig på Cramérgatan fyllts med vita, hittills anonyma tält. Den som vill se mediekoncentration i praktiken kan studera hur Bonniers tidningar har skapat tre palats mellan Kallis och Wisby Strand. Dagens Nyheter har riggat en stor skärm vänd in mot parken och har ett eget tält, modell medelstor konferens. Dagens Industri har byggt något av en hangar med Kallis som granne. Och där emellan ligger tält med andra Bonnier-titlar.  TV4 ska säljas till Telia och ligger kvar på sin plats i hörnet Cramergatan.

Egensinniga Expressen har som vanligt vägrat att falla in i Bonnier-fållan. I stället har Expressen byggt ut valstugan på Hamngatan in mot en trädgård, ett påfund som Expressen titulerar ”Lounge”. Sannolikt kommer reportern Niklas Svensson att hålla sitt eftersnack där.

Överlag är intrycket att epicentret fortsätter att flytta ned mot Strandvägen, som börjar bli något av en gräddhylla. Förutom Bonniers medier har även Riksdagen satt upp ett tält där, kanske kommer talmannen Andreas Norlén att bjuda på kakfika där. I anslutning till Strandvägen, ner mot vattnet brukar byggbranschen slå upp sina pålar. NCC verkar inte stoltsera med någon dom, Ikeas Boklok, ligger kvar men tar plats gör Junior Living. Här har också ”Techarenan” smälts upp i en hangar som nästan kan tävla med Dagens Industris.

Dagens Industris tidigare champagneindränkta plats vid Donners plats har tagit över av IT-koncernen Tieto som verkar gå all in i Almedalen.

artikeln kommer att uppdateras