När jag lyssnade på Fredrik Reinfeldt, skakade hand med Stefan Löfven och även när jag tittade på Annie Lööf, tänkte jag på en man: Cicero. Inte Marcus Tullius Cicero sin tids mest begåvade politiker och retoriker utan på hans yngre bror Quintus.
Det är alltså lillebror Quintus som med sina råd såg till att hans bror Marcus vann valkampanjen om romarrikets viktigaste ämbete, konsul av Rom.
Moderna politiska kampanjer och konsulternas råd är bottnar i två tusen år gamla nyheter som politiska konsulter i Almedalen kör som de vore nya.
I promemorian till sin bror skriver Quintus Cicero om att denne måste ta väl hand om familjen, medarbetarna, vännerna, kunderna och även slavarna. För skvaller och läckor härstammar oftast från familjen och från vännerna.
Stefan Löfven talade i lördags om ljusare tider. Jag undrade om inte hans talskrivare Anders Utbult läst på Ciceros bror. För Quintus skriver om att det viktigaste hans bror måste göra i sin valkampanj det är att förmedla en känsla av goodwill och få människor att få hoppas.
 
Vi var 700 personer som kom till Socialdemokraternas mingel och Stefan Löfven, Carin Jämtin, Mikael Damberg och Magdalena Andersson tog varenda av oss i hand. Och det är också ett råd som Quintus gav till sin bror Marcus, att skaka hand med så många av sina väljare som möjligt och att lära sig namnen på de ansiktena han mötte i sin kampanj.
 
En stor del av Fredrik Reinfeldt många tal, oavsett var han håller dem, består av berättelser om möten med människor som statsministern träffar på sina resor. Även en stor del av Moderaternas kampanj handlar just om personliga möten, om att få träffa så många väljare som möjligt.
 
Det är som Quintus skrev för två tusen år sedan, ett sätt att imponera på väljarna, genom att veta vilka de är, att vara personlig och generös, vara tillgänglig och att aldrig ge upp.
 
Jag börjar tro att Per Schlingmann, Moderaternas chefstrateg, också har läst Quintus, precis som man gör i USA. Per Schlingmann säger att Moderaterna ska ut och träffa folk och skapa en berättelse om Sverige som är trovärdig.
 
Den amerikanska pr-konsulten James Carville som hjälpte Bill Clinton att vinna presidentvalet 1992 skriver i senaste nummer av Foreign Affairs att hans förhoppning är att motståndarna inte gjort sin läxa och läst på Commentariolum Petitionis eller Handbok i hur man bedriver en valkampanj av Quintus Tullis Cicero, 102-43 före Kristus.

Tonchi Percan