– Stefan Löfven agerade sent, men han lyckades ta tillbaka initiativet, vilket var skickligt. Jag tycker dock att han lät för gnällig på presskonferensen. Han skulle tjäna på en lugnare ton och mindre röriga svar, säger Jonas Hellman, chef för public affairs på Prime.
 
Hur påverkas opinionen?
– Hur opinionen påverkas avgör av vad oppositionens svar blir. Detta är inte över ännu. Oppositionen har svårt att backa när det gäller misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist. De måste fälla honom, alternativt måste han avgå. Detta är inte över ännu.

Ser du några långsiktiga/kortsiktiga politiska konsekvenser av de nya ministrarna/ministerportföljerna? 
– Frågan är hur länge de enskilda ministrarna kommer att sitta kvar. Tomas Eneroth är en mer erfaren politiker än Anna Johansson, det uppfattar jag som en förstärkning. Anders Ygemans politiska karriär är inte slut, han kommer tillbaka, säger Jonas Hellman.
 
– Egentligen handlar det här om att det har plockats fram nya verktyg i det politiska spelet genom att lägga missförtroendehot mot enskilda ministrar. Resultatet innebär att Sverige blir mer svårstyrt i framtiden, är jag rädd för. Nu blir ju Peter Hultqvist kvar ett tag till som försvarsminister. Men anledningen att oppositionen vill komma åt honom är ju inte att han har gjort ett dåligt jobb. Det är att han har gjort ett bra arbete och är en bra minister. Därför vill man peta bort honom i höst eller i varje fall ha honom under bilan. Man gav sig på Anders Ygeman, som också är en framgångsrik minister, som har vågat kalla en spade en spade och inte bara har hänvisat till utredningar, säger Roger Hällhag, pa-konsult på Rud Pedersen.
 
Dock har regeringen till en del sig själv att skylla, anser han:
 
– Men okej, hela skulden ligger inte hos oppositionen. Regeringen har varit dålig på att lägga fram offensiva förslag och testa dem inför opinionen. Regeringen har haft dåligt självförtroende, man hade kunnat gått längre med frågor, som till exempel bostadspolitiken och desarmerat lånebubblan, lagt fram förslagen som behöver genomföras och bollat över till Moderaterna. Då hade regeringen i alla fall haft initiativet.
 
Hur påverkas opinionen?
– Det här skadar hela det demokratiska systemet. Vi är på semester allihopa och rätt störda över det här och tycker att det är ett fjantigt taktiskt spel. Man är inte imponerad av regeringen och säkert inte heller av oppositionen. Jag är rädd för att SD och eventuellt Vänsterpartiet kommer att gynnas.
Ser du/ni några långsiktiga/kortsiktiga politiska konsekvenser av de nya ministrarna/ministerportföljerna? 
– Inom de aktuella ministerområdena väntar viktiga beslut för Sveriges säkerhet och ekonomiska framtid. Men inom dessa områden kommer det att bli ännu svårare att få till breda uppgörelser. Inom infrastrukturpolitiken väntar jättelika beslut, inte minst i frågan om nya järnvägar. Infrastrukturpolitiken är också avgörande för hur Sverige ska klara klimatomställningarna. Inom försvarspolitiken har (de blocköverskridande) förhandlingarna frysts för att tas upp i augusti. Hur ska man få igång det, när det ligger ett hot mot försvarsministern? säger Roger Hällhag, som inte är särskilt positiv i dag:
 
– Sverige håller sakta med säkert på att bli mer likt Italien vad gäller oförmåga att fatta nödvändiga politiska beslut, säger han.