I dag har Liberalerna satt sin EU-parlamentariker Cecilia Wikström överst på listan till valet till EU-parlamentet 26 maj. Under de senaste åren har Cecilia Wikström skaffat sig extraknäck i miljonklassen.

Under 2018 klev Cecilia Wikström in i styrelsen för den börsnoterade industrikoncernen Beijer Alma, som har över 40 procent av sin försäljning till EU.

– Hon är väldigt engagerad i styrelsen, berättar Beijer Almas vd Henrik Perbeck, som dock betonar att han som vd inte har fattat beslut om Cecilia Wikströms uppdrag i styrelsen.

Uppdraget i Beijer Alma, ger ett arvode på 10 000 till 50 000 kronor per månad.

Utöver det gick Cecilia Wikström även in i styrelsen för det börsnoterade laserknivföretaget Elekta, vilket ger ett arvode på 50 000 till 100 000 kronor per månad.

Sammanlagt torde Cecilia Wikström dra in i spannet 700 000 – 1 800 000 kronor per år på sina färska styrelseuppdrag.

Idag blev hon vald till Liberalernas toppnamn på EU-listan.

– Jag sitter i styrelserna för de här två bolagen för att jag tror på dem. Elekta gör världen till en bättre plats genom att tillhandahålla den allra bästa cancersjukvården på varje kontinent, säger Cecilia Wikström.

Varför gick du in i styrelserna just förra året?
 – Jag har fått frågor tidigare men alltid sagt nej. Dels hade jag inte möjlighet för min familjesituation. Sedan har det varit bolag jag inte har kunnat solidarisera mig med, säger Cecilia Wikström, och utvecklar:

– Jag har inte kunnat så mycket om näringslivet på den här nivån, jag vill veta mer, som politiker är det viktigt att bredda sig. Det är spännande att som människa vara i en lärande situation även om man är över 50 år.

Hur påverkar styrelseuppdragen ditt jobb som politiker?
 – Egentligen ingenting alls, då skulle jag naturligtvis inte ha tagit dem.

Uppdragen tar ju lite tid också?
 – Det är sant. Förut har jag haft fullt sjå med att lära mig Europaparlamentet och mitt arbete där. Men i alla rankningar är jag den mest aktiva och den som fått störst inflytande i parlamentet av alla svenskar någonsin. Då känner jag att jag inte ligger på latsidan. Och jag har en ganska hög arbetskapacitet. Nu tyckte jag att jag kunde göra det här.