Den globala intresseorganisationen WWF försöker sätta press på partierna inför EU-valet genom att kartlägga deras inställning i olika klimatfrågor.

Totalt har WWF ställt 14 frågor till de svenska partierna och jämfört med vad organisationen föreslår.  Tolv av frågorna handlar om klimat och miljö medan fråga 13-14 tar upp det ”demokratiska utrymmet” för organisationer och civilsamhällen att verka i. Alla partier utom SD och KD ställer upp på WWFs  förslag på en ombudsman och en strategi för det ”demokratiska utrymmet” .

SD är partiet som sticker ut mest genom att avvika eller låta bli att svara i tio fall av 14.

Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF, berättar mer om hur organisationen försöker påverka EU-valet.

– Vi vill få upp blicken för miljö och klimatfrågorna.

Tidigare har WWF på Facebook publicerat en genomgång över hur svenska EU-parlamentariker har röstat i beslut där rösträkning har begärts. Undersökningen gjordes av WWFs EU-kontor och för alla länder. Den nya valenkäten är dock en svensk undersökning.

Med sina aktiviteter hoppas WWF mobilisera väljarna.

– Om fler partier försöker påverka partierna de sympatiserar med, kan de komma ännu längre fram med sin klimat- och miljöpolitik.

Har ni några mål?
– Det är ju svårt att mäta hur många vi når. Men vårt första Facebook-inlägg om hur partierna hade röstat sågs av 200 000 personer på två veckor.

Gör ni inte en europeisk valkompass?

– Nej, men europakontoret har analyserat partigruppernas klimatpolitik.

Vad har ni mer på gång?

– Vi har utvärderat fiskeripolitiken som skulle vara genomför 2020 men vi har sett att bara en av 46 artiklar är genomförd. Vi har också berättat att den 10 maj var EU Overshoot Day (när ett jordklots årliga resurser är förbrukade om alla skulle konsumera som EU).

Vad hoppas ni åstadkomma med er EU-kampanj?
 – Till syvende och sist att partierna kommer att driva en ännu tuffare klimat- och miljöpolitik.  Under den kommande mandatperioden avgörs det om vi ska nå våra klimat- och miljömål.  EU har varit en viktig spelare för att sätta skarpa miljömål. Nu finns partier som inte vill att EU ska ha den positionen. Det vill inte vi ska hända. EU rapporterar som helhet till Parisavtalet. Näst år när det är rapportering är det jätteviktigt att EU tar en tuff position i att sänka utsläppen, säger Madeleine van der Veer.

här finns WWFs valkompass