Färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar en chockerande ökning av snart sagt varje kategori brottslighet i Sverige. Antalet anmälda brott har ökat konstant ända sedan 1975 och svenskarna begår nu drygt 1,4 miljoner brott per år. Drygt hälften är stölder och skadegörelse. Egendomsbrott måste tas på allvar. De drabbade känner sig oerhört kränkta, och de ekonomiska förlusterna är oftast kännbara.
Sett över en tioårsperiod har antalet anmälda brott fördubblats i många kommuner. Stöldbrott och skadegörelsebrott står för över hälften av antalet anmälda brott – och här finns ett stort mörkertal i form av brott som inte polisanmäls. De så kallade vardagsbrotten – stölder, skadegörelse, misshandel, inbrott och trafikbrott – utgör tillsammans 90 procent av alla anmälda brott. Det är dyster läsning, hur man än ser på det.
Vad många inte känner till är att skadegörelse numera är mycket lätt och billigt att förebygga och undvika, med hjälp av avancerad videoanalys i realtid, ett nytt område där Sverige faktiskt är världsledande. ”Intelligenta” kameror kan upptäcka när något oväntat händer i bevakningsområdet och omedelbart skicka rörliga bilder till en dygnet runt-bemannad kameracentral, där en operatör beslutar om omedelbara åtgärder. Man kan således agera precis när det händer – eller innan det händer – i motsats till gammaldags kamerabevakning som bara spelade in ett händelseförlopp för utredning i efterhand. Då är ju skadan redan skedd. Den nya tekniken är således verkligt brottsförebyggande.
Skadegörelsen på svenska skolor är bland de värsta i hela industrivärlden, enligt vår skolminister, och kostar svenska skattebetalare och näringslivet flera hundra miljoner kronor varje år. Pengar som kunde använts till annat, ibland annat skolorna. Brottsförebyggande rådet säger att kamerabevakning är det bästa sättet att minska skadegörelse och öka tryggheten.
Sverige har bland de striktaste kameralagarna i världen. Kamerabevakning påstås vara integritetskränkande, trots att kamerorna oftast bara filmar platser där allmänheten inte har tillträde, och kan ställas in med ”grynighet” så att filmade personer inte kan identifieras. Min åsikt är att det är integritetskränkande att få sin egen eller allmän egendom stulen eller förstörd, inte att bli filmad utan identifieringsmöjligheter då man befinner sig på ett ställe där man inte borde vara. Man ska också komma ihåg att kamerorna även upptäcker olyckshändelser som översvämningar och bränder, och eftersom en kameraoperatör kan se detta precis när det händer så har man också oftast tid att avstyra det – och rädda både egendom och liv.
Andreas Johansson Österberg, grundare och vd på på Nyx Security