Kommunstyrelsens förra ordförande i Täby (2006-2018) slåss för en riksdagsplats för Moderaterna. Men konkurrensen om platserna ser ut att bli hård.

Det är Leif Gripestam som ger sig in i kampen för en riksdagsplats. Innan jobbet som kommunstyrelsens ordförande i Täby var han borgarrådssekreterare i Stockholms stadshus. Idag jobbar han som första vice ordförande i tillväxt- och regionplanenämnden i Region Stockholm. Han sitter även i länsplane- och samhällsplaneringsutskottet.

– Allt som har med infrastruktur ägnar jag mig åt. Och även flygfrågor, säger Leif Gripestam.

Vilka frågor ska ägna dig åt om du kommer in i riksdagen?

– För mig har det alltid varit viktigt att flytta makt från politiken till individen. Så har det varit sedan jag började med politik då sossarna skulle bestämma över alla. Sedan dess har jag ägnat mig åt att sänka skatter och utöka valfriheten, säger Leif Gripestam och lägger till:

– Täby är den kommun som har gett innevånarna mest möjligheter att bestämma själva och det är en fråga även för rikspolitiken. Det gäller också att motverka attacker från starka krafter som vill begränsa valfriheten.

De flesta Moderata riksdagsledamöterna från Stockholms stad och län kommer att återkandidera för att behålla sina riksdagsplatser. Och flera tungviktare vill komma in, som kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl, Johanna Hornberger, gruppledare för Moderaterna i Danderyd, och kommunstyrelsens ordförande i Ekerö, Adam Reuterskiöld.

Hur ska då Leif Gripestam göra för att klara konkurrensen och ta en plats i riksdagen?

– Det är provval om en månad. Jag tror att jag är ganska känd inom Moderaterna och har ett förflutet som presschef på riksdagen, så jag vet hur det funkar där. Jag har jobbat med politik i många år i Stockholm så jag känner många och så jobbar jag mycket med Facebook för att hålla olika frågor vid liv.

Leif Gripestam utvecklar om Facebook:

– Det är som en slags ventil för oss som har många åsikter. Ser man något på tv kan man omedelbart kommentera. Det är väldigt bra.

Leif Gripestam berättar att han också skriver artiklar om flyget som frihetssymbol och att det därmed är en öppning för politiker som vill ”styra vanliga människors möjligheter”:

– När flyget växte fram på 90-talet öppnade det för att vanliga Svensson kunde resa. Nu vill vänstern strypa den möjligheten. Man ska inte stänga in människor genom politiska beslut, som man gör nu igen. Rika människor klarar sig alltid. Nu är det Svensson som drabbas.

Vet du mer?

Tipsa anonymt