Ekonomistyrningsverket (ESV) tror att BNP kommer att öka med 1,1 procent i år, tack vare ett starkt första kvartal medan en ”återhållsam tillväxt kvarstår”. ESV räknar dock med en starkare men måttlig tillväxt 2013 som kommer att ”dämpa” efterfrågan på arbetskraft medan arbetslösheten stiger.De offentliga finanserna är ”förhållandevis goda, trots rådande konjunkturläge”, men inte upp till överskottsmålet. ESV slår fast att det inte finns utrymme för ofinansierade reformer.
Skatteintäkterna utvecklas svagt, men statens utgifter ökar med 3,1 procent, från tillfällig ökning av Riksgäldens nettoutlåning. ESV räknar med att staten gör en förlust med -8 miljarder kronor i år, en försvagning med 75 miljarder kronor. Detta är inte rensat för engångsposter som utförsäljningar som gav höjde intäkterna 2011.
 
Statistiska Centralbyrån SCB, kom idag med statistik över sysselsättningen. Jämfört med maj 2011 ökade antalet fast anställda med 53 000 till 3 493 000. Arbetslösheten låg på 8,1 procent, vilket inte är någon statistiskt säkerställd förändring. 176 000 i åldern 15-24 år var arbetslösa, motsvarande 28,0 procent. Av dessa var 107 000 heltidsstuderande.
 
Svenskt Näringsliv berättar i sin konjunkturrapport om att den svenska industriproduktionen och exporten minskar. Svenskt Näringsliv är mer försiktig än ESV och tror på 0,2 procent i ökning av BNP i år. Försämrad tillväxt i Europa medför att Riksbanken sänker reporäntan inom närmaste månaderna för att därefter hållas oförändrad, tippar Svenskt Näringsliv.
Under det senaste halvåret har produktionen ökat bland Svenskt Näringslivs medlemmar, mest inom branscherna hotell och restaurang, ”information och kommunikation samt jordbruk och fastighetsverksamhet och i industrilänen Södermanland, Norrbotten och Västmanland.
En lägre andel av företagen räknar nu med ökande produktion under det kommande halvåret jämfört med förra kvartalet. De största revideringarna nedåt görs i Gotland, Kalmar, Blekinge, Västra Götaland och Västernorrland. Gruväringen I Norrbotten är dock fortsatt ”Klondyke”, berättar Svenskt Näringsliv.