Forskaren Patrik Öhberg, vid den statsvetenskapliga institutionen har undersökt svenska politikers karriärambitioner. Utgångspunkten är en undersökning genomförd i tio parlament i Europa 1996.
– Svenska ledamöter har en mycket lägre grad av karriärambitioner. Vi ligger näst sist, med länder som Holland, Tyskland och Luxemburg, säger Patrik Öhberg.
I toppen ligger Italien och Grekland. 18 procent av de svenska riksdagsledamöterna uppfyller en ”ytlig definition på karriärambitioner”.
– Det gäller yngre personer, yrkespolitiker från Stockholmsområdet från resurstarka hem.
Partitillhörighet tycks inte avgörande för karriärsuget.
– I huvudsak inte. Kanske mp sticker ut lite.
Patrik Öhberg vet inte om karriärbenägenheten ökar.
– Tyvärr kan vi inte se det. Men vi gör en ny undersökning.
I USA är utgångspunkten att politiker självklart gör karriär, att partier rentav skapas för att att individer ska kunna göra karriär. Amerikansk forskning pekar på att detta är drivkraften i demokratin.
Patrik Öhberg berättar att i Sverige är politikerna underordnade partierna. Ledamöterna står till partiernas förfogande.
Så hur påverkas vår demokratiutveckling av att politiker är underordnade givna strukturer?
– Det är en svår fråga Fördelen med karriärambitioner är att ledamöterna vågar utmana gamla sittande partiledare. Idag, i socialdemokratin kliver inte någon fram och ingen hotar just nu den sittande partiledningen. Det hade annars kunnat bidra till en större rotation.
Avhandlingen som har arbetsnamnet Politiska karriärambitioner – en omöjlig självklarhet, läggs fram i vår.
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.